Maanselkä ehdottaa alempaa sähköveroa harvaan asutuille alueille Ruotsin malliin

22.9.2019 klo 17:54 Politiikka Merja Eräpolku

KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä ehdottaa sähköverotuksessa siirtymistä Ruotsin malliin niin, että harvaan asutuilla seuduilla olisi alempi sähkövero. Hän uskoo, että sähkön hinnan aleneminen nopeuttaisi siirtymistä öljylämmityksestä ekologisempiin vaihtoehtoihin.

Hallituksen budjettiesitys kurittaa selkeästi harvaanasutulla maaseudulla asuvia. Dieselverojen korotukset ovat tuntuvia. Samaan aikanaan sähköverkkoyhtiöt, kuten Caruna korottavat sähkönsiirtomaksujaan. Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) on luvannut asiaan helpotusta. Puoluesihteeri Asmo Maanselkä ehdottaa siirtymistä Ruotsin malliin.

– Sähköveron noston yhteydessä vuonna 2017 Pohjois-Ruotsin asukkaat saivat kolmanneksen verohelpotuksen sähköverosta. Ruotsin vuoden 2018 hinnoissa ruotsalainen maksoi normaalisti veroa 32,5 äyriä/kWh, mutta Pohjois-Ruotsissa vero on 22,9 äyriä/kWh, Maanselkä kertoo.

– Samaa voisi soveltaa Suomeen. Harvaanasutuilla alueilla, kuten Pohjois-Karjalassa, voisi sähkövero olla muuta maata alempi.

Maanselkä uskoo, että sähköveron laskeminen nopeuttaisi siirtymistä vähäpäästöisten energialähteiden pariin.

Sähköveron laskeminen saattaisi nostaa sähköveron kokonaiskertymää, jos siirtyminen öljylämmityksestä sähköllä toimiviin ilmapumppuihin tai maalämpöön nopeutuisi. – Asmo Maanselkä

– Esimerkiksi Vihreiden valta-alueella Helsingissä kaukolämpöä tuotetaan pääosin kivihiilellä. Omakotitalossa asuvan siirtyminen ilmalämpöpumppuun tai maalämpöön on siksi etenkin pääkaupungissa erittäin ympäristöystävällinen valinta.

– Sähköveron laskeminen saattaisi nostaa sähköveron kokonaiskertymää, jos siirtyminen öljylämmityksestä sähköllä toimiviin ilmapumppuihin tai maalämpöön nopeutuisi, Maanselkä arvioi.

Hän muistuttaa, että jatkuvasti nousevat suuret sähkön siirtomaksut ja korkeat verot tekevät öljystä lämmityslähteenä edelleen houkuttelevaa, mikä ei edistä Suomen hiilineutraalisuustavoitteita.

Ylös