Sari Essayah puuttui ylioppilaskuntien pakkojäsenyyteen-hallitus aikoo selvittää asian

23.9.2019 klo 10:27 Politiikka Samuli Rissanen

Ylioppilaskunnan pakkojäsenyys on Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä ristiriidassa opiskelijoiden yhdistymisvapauden ja yhdenvertaisuuden kanssa.

Hallitus alkaa selvittää asiaa Essayah’n tekemän kirjallisen kysymyksen pohjalta.

Hallitus aikoo selvittää kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n esille nostaman kysymyksen ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä. Aihe on puhuttanut yliopistoissa vuosikymmeniä. Essayah vaati kysymyksessään pakkojäsenyyksistä luopumista.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kertoo vastauksessaan Essayahille, että opetus- ja kulttuuriministeriön on tarkoitus käynnistää perustuslakivaliokunnan edellyttämä ylioppilaskunnan automaatiojäsenyyttä koskeva selvitystyö.

Se on osa pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman mukaista arviointia, joka koskee yliopistojen hallinnollisen autonomian tilaa ja sen suhdetta perustuslain vaatimuksiin.

Essayah puuttui pakkojäsenyyteen, hallitus selvittää

Essayah puuttui ylioppilaskunnan pakkojäsenyyteen hallitukselle suuntaamassaan kirjallisessa kysymyksessä elo-syyskuun vaihteessa.

Hänen mukaansa pakkojäsenyys on ristiriidassa opiskelijoiden yhdistymisvapauden ja yhdenvertaisuuden kanssa.

Essayah muistuttaa, että ylioppilaskunnat toimivat nykyisellään pitkälti yhdistysten tavoin.

– Ylioppilaskuntien kannanotot muihin kuin opiskelijapolitiikkaan ja opiskelijoiden edunvalvontaan liittyviin kysymyksiin ovat ongelmallisia, sillä ylioppilaskuntien jäsenet kannattavat jäsenmaksullaan myös näitä ulostuloja. Voidaan katsoa, että pakollinen jäsenyys rikkoo todellisuudessa perustuslaissa turvattua yhdistymisvapautta, hän sanoo.

Ylioppilaskuntien pakollinen jäsenyys asettaa myös yliopistojen opiskelijat eriarvoiseen asemaan suhteessa muihin korkeakouluopiskelijoihin, sillä ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien jäsenyys on vapaaehtoista.

– Pakollista jäsenyyttä ei voida enää perustella opiskelijoiden terveydenhuollon järjestämisellä, kun Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palvelut laajenevat koskemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoita, Essayah arvioi.

Ylös