Sari Essayah: Seulontoja laajennettava – naisten rintasyöpäkuolleisuuteen puututtava

24.9.2019 klo 22:04 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja Savo-Karjalan kansanedustaja Sari Essayah esittää rintasyövän seulontaohjelman laajentamista. Essayah jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Sari Essayah kysyy, aikooko hallitus edistää kansalaisten terveyttä ja ennaltaehkäistä rintasyöpäkuolemia laajentamalla valtakunnallisen rintasyövän seulontaohjelman koskemaan suurempaa ikäluokkaa naisista.

Kysymyksen allekirjoittajissa on edustajia kaikista eduskuntapuolueista.

– Suomalaisten naisten yleisimpään syöpämuotoon rintasyöpään sairastuu vuosittain lähes 5 000 naista. Sairastuneiden tapausmäärä on kasvanut vuosittain tasaisesti lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.

Sairastuneiden tapausmäärä on kasvanut vuosittain tasaisesti lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.

Asia koskettaa puheenjohtaja Essayah’a myös henkilökohtaisesti. Hän käy parhaillaan syöpähoidoissa.

– Rintasyöpäni todettiin nimenomaan seulonnassa, Essayah kertoo Roosa nauha -keräyksen alkajaistilaisuudessa.

Hänet leikattiin elokuussa ja hän vietti osan kuukaudesta sairauslomalla.

Syöpätutkimukseen varoja keräävä Roosa nauha -keräys alkoi tiistaina. Roosa nauhoja aiotaan myydä ennätysmäärä marraskuun alkuun kestävässä kampanjassa. Syöpäsäätiö tavoittelee peräti 2,5 miljoonan euron keräyspottia.

– Tapausmäärien kasvusta huolimatta seulonnoilla on kyetty merkittävästi vähentämään syöpäkuolleisuutta, Essayah muistuttaa.

Rintasyöpäseulonnat ulottuvat tällä hetkellä vain 50–69-vuotiaisiin naisiin.

– Kuitenkin yhä suurempi osa suomalaisista elää entistä pidempään. Kansainvälisten tutkimusten mukaan rintasyöpäseulonta vähentäisi kuolleisuutta myös 70–74-vuotiailla naisilla, Essayah toteaa.

Korkeampi rintasyöpään sairastumisen riski ei kuitenkaan kosketa vain yli 50-vuotiaita, vaan se näkyy tilastoissa myös 45-49-vuotiaiden kohdalla, hän lisää.

Syöpään sairastuneiden määrät kasvavat merkittävästi väestön ikääntyessä. On arvioitu, että vuonna 2030 todetaan noin 11 000 syöpää enemmän kuin vuonna 2013.

– Tulevaisuudessa syövän hoito vaatii yhä suuremman osan terveydenhuollon voimavaroista. Mitä varhemmin syöpä todetaan, sitä paremmat ovat hoitotulokset ja sitä enemmän myös säästyy yhteiskunnan varoja, Essayah huomauttaa.

Roosa nauha -keräys ja vaaleanpunainen lokakuu

Roosa nauha on kansainvälinen rintasyöpätietoisuuden tunnus.
Roosa nauha -päivää vietetään tänä vuonna perjantaina 11. lokakuuta.

Kansanedustaja, puheenjohtaja Sari Essayah ja tämänvuotisen Roosa nauhan suunnittelija, näyttelijä Seela Sella Roosa nauha -keräyksen avajaisissa tiistaina 24. syyskuuta. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Ylös