– Ilmastoraportin viesti on vakava, mutta hysterian lietsominen ei auta, Sari Essayah sanoo

25.9.2019 klo 14:01 Politiikka Samuli Rissanen

– Raportin viesti on vakava, mutta hysterian lietsominen ei auta. Suomen on tärkeää panostaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jotta voisimme olla tuomassa ratkaisuja sopeutumiseen, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kommentoi tuoretta IPCC:n raporttia.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC:n uunituore raportti ennustaa, että Keski-Euroopan ja Skandinavian kaltaisten alueiden pienemmät jäätiköt ovat vaarassa menettää neljä viidesosaa jäämassastaan jo tämän vuosisadan loppuun mennessä, jos päästöjä ja lämpenemistä ei saada kuriin.

Meri ja jääaiheisessa erikoisraportissa kuvataan, miten ilmaston lämpenemisen vaikutukset tulevat muuttamaan arktisia alueita ja omaa lähiympäristöämme.

Osa jäätiköistä on tuomittu häviämään riippumatta siitä, mitä päästöille tapahtuu. Esimerkiksi Itämeren jääpeite voi pienentyä tämän vuosisadan loppuun mennessä jopa 80 prosenttia.

Talven roudan ja pakkasten puute voivat puolestaan merkitä metsille lisää tuholaisvaurioita ja myrskytuhoja.

– Suomen tavoitteet ovat kunnianhimoiset, ja EU-maiden lähtötasot erilaiset, joten saattaa olla haasteita saada kaikkia maita mukaan.

Merenpinta nousee yli kaksinkertaisella vauhdilla 1900-lukuun verrattuna. Pahimmillaan vesi voi nousta vuoteen 2100 mennessä yli metrin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi KD-Lehdelle, että IPCC:n raportin viesti on vakava, mutta hysterian lietsominen ei auta.

– Suomen on tärkeää panostaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jotta voisimme olla tuomassa ratkaisuja sopeutumiseen, Essayah kommentoi.

Hän muistuttaa, että metsien hyvä hoito on entistä tärkeämpää, samoin metsäosaamisen vienti muun muassa eroosion estämisessä ja metsien istuttaminen hiilinielujen kasvattamisessa.

– Maailmanlaajuisesti tärkeintä on panostaa energiantuotannossa fossiilisesta energiasta irtautumiseen ja hiilinielujen lisäämiseen.

Suomi yrittää EU-puheenjohtajuuskaudellaan saada ilmastotalkoisiin mukaan koko unionin, mutta Essayah on tämän suhteen realistinen.

– Suomen tavoitteet ovat kunnianhimoiset, ja EU-maiden lähtötasot erilaiset, joten saattaa olla haasteita saada kaikkia maita mukaan.

Ylös