– Välimeren tilanne on vakava, mutta ratkaisu ei ole turvapaikanhakijoiden siirtäminen EU-maasta toiseen, Päivi Räsänen kritisoi

24.9.2019 klo 17:36 Politiikka Samuli Rissanen

Neljä EU-maata on sopinut uudesta väliaikaisesta järjestelystä, jolla Välimeren yli Italiaan ja Maltalle saapuvat siirtolaiset jaetaan eri EU-maihin.

Päivi Räsäsen mukaan ratkaisu ei ole oikea, vaan turvapaikanhakijoiden sisäisten siirtojen sijaan on otettava lisää kiintiöpakolaisia.

Neljä EU-maata sopi eilen uudesta väliaikaisesta järjestelystä, jolla Välimeren yli Italiaan ja Maltalle saapuvat siirtolaiset jaetaan eri EU-maihin. Saavutettua sopimusta esitellään EU:n sisäministerien kokouksessa 8. lokakuuta Luxemburgissa.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja entinen sisäministeri (2011-15) Päivi Räsänen kritisoi Maltalla tehtyä sopimusta. Hän myöntää, että tilanne Välimerellä on vakava, mutta oikea ratkaisu ei ole turvapaikanhakijoiden siirtäminen EU-maasta toiseen.

Ongelmaksi nousee Räsäsen mukaan Välimeren vaarallisen ja rikollisuuteen perustuvan reitin vetovoiman lisääntyminen.

– Tämä ruokkisi ihmiskauppaa ja ihmissalakuljetusta sekä laittoman maahantulon vetovoimaisuutta, Räsänen sanoo.

– Turvapaikanhakijoiden siirroista EU:n sisällä tulee luopua ja keskittyä kiintiöpakolaisiin, joilla pakolaisstatus on valmiina

Uuden järjestelyn tavoitteena on lähettää siirtolaiset eri EU-maihin neljän viikon sisällä siitä, kun heidät on pelastettu Välimerestä. Turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin kyseisissä maissa, jotka joko antaisivat EU:hun pyrkijöille oleskeluluvan tai käännyttäisivät heidät takaisin kotimaihinsa.

Vuoden 2015 kevääseen asti, Räsäsen toimiessa sisäministerinä, Suomi piti kiinni EU:n turvapaikkajärjestelmän peruslähtökohdasta, että jokainen valtio vastaa omalle alueelleen tulevista turvapaikanhakijoista ja saa siihen tarvittavaa tukea EU:n rahastojen ja virastojen asiantuntija-avun kautta.

– Turvapaikanhakijoiden siirroista EU:n sisällä tulee luopua ja keskittyä kiintiöpakolaisiin, joilla pakolaisstatus on valmiina, Räsänen sanoo.

Hän muistuttaa, että kiintiöpakolaiset valitaan suoraan pakolaisleireiltä, jolloin hädässä olevien ihmisten ei tarvitse turvautua ihmissalakuljetukseen ja vaarallisiin reitteihin.

– EU:n maat voisivat lisätä huomattavasti pakolaiskiintiöitään. Nyt viritelty uusi jakomekanismi tulee todennäköisesti entisestään lisäämään ihmisuhrien määrää Välimerellä ja antaa signaalin, että rahalla voi ostaa turvapaikan. Tätä ei tule hyväksyä, Räsänen huomauttaa.

Suomea Räsänen patistaa EU-puheenjohtajakaudellaan näytettämään esimerkkiä humaanin mutta hallitun ja oikeudenmukaisen turvapaikkajärjestelmän kehittämisessä ja johtamisessa.

– Suomi voi täyttää velvoitteensa osana kansainvälistä yhteisöä ja antaa suojelua sitä tarvitseville nyt ja tulevaisuudessa ilman, että kasvatetaan laitonta maahantuloa, hän sanoo.

Ylös