– Useat ministerit ovat osallistuneet Pride-kulkueisiin, mutta abortin vastaiseen kynttiläkulkueeseen osallistumista pidetään ongelmallisena, Päivi Räsänen ihmettelee

26.9.2019 klo 09:55 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsänen pitää erikoisena, että oikeuskanslerin viime vuotta koskevassa kertomuksessa Timo Soinin osallistumista abortinvastaiseen kynttiläkulkueeseen pidettiin ongelmallisena.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen nostaa esiin oikeuskanslerin viime vuotta koskevasta kertomuksesta lausuman, joka koskee silloisen ulkoministeri Timo Soinin osallistumista virkamatkallaan Kanadassa vapaa-ajallaan katoliseen vigiliaan, jossa sytytettiin kynttilä abortin uhrien muistoksi.

Tapauksen jälkeen Timo Soinin asemasta käytiin myös eduskunnassa luottamuskeskustelu ja -äänestys.

Abortti ei ole osa naisten ja tyttöjen oikeuksia eikä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, vaan siinä loukataan kohdussa kasvavien tyttölasten ja poikalasten oikeuksia

Oikeuskansleri toteaa kertomuksessaan pitävänsä ongelmallisena sitä, että valtioneuvoston jäsen ja ulkoministeri esittää Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisia kantoja.

– Tätä ihmettelen, kun kertomuksessa todetaan, että Suomi toimii ulko- ja turvallisuuspolitiikassa naisten ja tyttöjen oikeuksien ja heidän seksuaali- ja lisääntymisterveytensä edistämiseksi. No, näin on, ja tähän itsekin yhdyn. Silti minäkin vastustan aborttia, Räsänen sanoo.

Hänen mielestään abortti ei ole osa naisten ja tyttöjen oikeuksia eikä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, vaan siinä loukataan kohdussa kasvavien tyttölasten ja poikalasten oikeuksia.

– Meillä ei ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa missään ole edes otettu kantaa aborttiin, joten tätä ihmettelen.

– Useat ministerimme ovat osallistuneet niin Suomessa kuin ulkomailla esimerkiksi Pride-kulkueisiin myös sinä aikana, kun Suomessa avioliitto oli vielä laissa vain naisen ja miehen välinen, Räsänen muistuttaa.

Räsäsen 15 vuotta sitten julkaistusta pamfletista tutkintapyyntö ja poliisin vapauttava päätös

Päivi Räsänen kertoo, että poliisi on selvittänyt tänä syksynä myös hänen vuonna 2004 kirjoittamaansa ja Luther-säätiön julkaisemaa pamflettia.

– Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Silen Helsingin poliisilaitokselta lähetti päätöksen, jossa kerrotaan rikosilmoituksesta, joka on tehty 29.8 ja siinä pyydetään selvittämään, olenko minä ja Luther-säätiö syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

– En tiennyt tällaisesta ilmoituksesta mitään. Sen sijaan kesäkuussa julkaisemastani tviitistä on rikostutkinta käynnistetty ja siis edelleen poliisin käsittelyssä, Räsänen kertoo.

10-sivuisessa perusteellisesta selvityksessä poliisi toteaa, että esitutkintaa ei aloiteta.

Päätöksen perusteluissa käydään läpi sanan- ja uskonnonvapauden periaatteita: ”Päivi Räsäsen pamfletissa on kysymys ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden valossa sallittujen moraalisten käsitysten ja arvostusten esittämisestä.Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava.

Rikosilmoituksen kohteena Räsäsen ohella ollut Luther-säätiö on tehnyt niin ikään tapauksesta uutisen.

– Asiassa on kyse Luther-säätiön kustantamasta pamfletista: Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen. Vihkon on kirjoittanut kansanedustaja Päivi Räsänen. Kyse ei ole aivan uutuudesta. Se on julkaistu jo vuonna 2004, Luther-säätiön dekaani Juhana Pohjola kertoo.

Rikosilmoituksesta ilmenee, että säätiö levittää yhä julkaisua Internetin kautta.

– Näin me todella teemme ja tulemme tekemään. Yhä ajankohtainen kirjoitus löytyy täältä. Sitä voi siis Suomessa vapaasti lukea ja levittää syyllistymättä rikokseen. Siitä on nyt saatu viisitoista vuotta julkaisemisen jälkeen poliisin tekemä päätös mustaa valkoisella, Pohjola sanoo.

Ylös