Asmo Maanselkä hakee jatkopestiä KD:n puoluesihteerinä: ”Nyt aidossa oppositiossa voimme todella haastaa hallitusta”

27.9.2019 klo 09:33 Politiikka Kristiina Kunnas

Asmo Maanselällä on paloa jatkaa puoluesihteerinä. Hän pyrkii jatkokaudelle ja kertoo visionsa siitä, miten Kristillisdemokraatit saisi kasvatettua suosiotaan.

– Mulla on niin paljon annettavaa tälle puolueelle, Asmo Maanselkä, huudahtaa.

– Intohimoa ja paloa on, hän jatkaa.

Kristillisdemokraattien puoluesihteerin tehtävä täytetään jälleen kahdeksi vuodeksi. Haku on parhaillaan menossa.

Kun Maanselkä valittiin puoluesihteeriksi 2011, oli Kristillisdemokraatit juuri aloittanut hallituspuolueena Kataisen sixpackissä. Päivi Räsäsellä oli painava sisäministerin salkku.

– Nyt olemme aidossa oppositiossa. Viime kaudella olisimme kuuluneet hallitukseen, joten oppositiopolitiikkamme ei ollut ärhäkkää. Nyt voimme todella haastaa hallitusta.

Puoluesihteeri on Maanselän mielestä puheenjohtajan tuki sekä ideoija ja sparraaja.

– Meillä on puheenjohtaja-Sarin kanssa hyvä ja luottamuksellinen yhteistyö, sitä haluan jatkaa.

– Haluan olla keräämässä ehdokkaita. On tärkeää, että saamme myös Sinisten valtuutettuja meille Kristillisdemokraatteihin.

Maanselkä tuli mukaan Kristillisdemokraatteihin ehdokkaaksi vuonna 2002. Eduskuntavaalien 2003 jälkeen silloinen Kristillisdemokraattien kansanedustaja Toimi Kankaanniemi palkkasi hänet avustajaksi. KD Nuorissa Maanselkä oli puheenjohtajana 2004 – 2008, ja Kristillisdemokraateissa varapuheenjohtajana 2007–2009.

– Kampanjoiden rakentaminen oli puolueessa tuossa vaiheessa retuperällä. Eurovaaleihin 2009 oli vain kolme kuukautta, eikä kukaan keksinyt kunnon teemaa, Maanselkä muistelee.

Ehdokas oli loistava: eduskunnassa 2003–2007 istunut Sari Essayah, joka toimi eurovaalien aikaan puoluesihteerinä.

Asmo keksi rakentaa Essayah’sta SinCity-tyylisen ”kostajan” ja asioiden kuntoonlaittajan synkkään Brysselin kaupunkiin.

–  Sari ei ole varmaan vieläkään katsonut sitä elokuvaa saati suosittele sitä lapsille, Maanselkä naurahtaa.

–  Mutta niin vain Sari pääsi Euroopan parlamenttiin.

Ekokonservatiivi-kampanjassa silloinen puheenjohtaja Räsänen vietiin ampumaan, perhearvot-kampanjassa nuoripari pohtii auvoisissa tunnelmissa, mistä saisi töitä, ja sote-kampanjassa Maanselkä uhrautui ilman vaatteita autopesulan harjaamaksi teemalla On sairasta säästää terveydestä. Myös Koti, uskonto ja isänmaa oli oivallinen laina arvoliberaaliksi muuttuneelta oikeistopuolueelta.

Kampanjaosaamiselle on ollut puolueessa selvä tarve, ja useat Maanselän oivalluksista ovat olleet arvostelumenestyksiä.

Mutta jokin mättää, ja sen juurisyihin Maanselkä haluaisi porautua. Hän on tutkinut viime aikoina eri maiden kristillisdemokraattisia puolueita.

–  Olen pohtimalla pohtinut, miksi emme enempää kasva, vaikka meillä on näin hyvä puoluejohtaja.

– Kannatus on ollut onneksi aika stabiili ja viime vaaleissa saimme äänestäjiä takaisin.

Emme ole heränneet riittävän ajoissa, siihen että meidän agendaa ollaan kaappaamassa. Sitä yhdistetään aineksiin, joita meidän ei ole helppo hyväksyä.

–  Mutta emme ole heränneet riittävän ajoissa, siihen että meidän agendaa ollaan kaappaamassa. Sitä yhdistetään aineksiin, joita meidän ei ole helppo hyväksyä.

Näin sanoessaan Maanselkä viittaa Euroopan eri maiden oikeistopopulisteihin sekä Suomen perussuomalaisiin, jotka hänen mielestään erittäin ovelasti alkoivat yhdistää kristillisen arvopohjan kuuloisia teemoja jyrkkään maahanmuuttokriittisyyteen.

Maanselkä viittaa Euroopan eri maiden oikeistopopulisteihin sekä Suomen perussuomalaisiin, jotka hänen mielestään erittäin ovelasti alkoivat yhdistää kristillisen arvopohjan kuuloisia teemoja jyrkkään maahanmuuttokriittisyyteen.

–  Potentiaalinen perusäänestäjäkuntamme jakautunut kahteen osaan. Siellä on arvokristittyjen puoli, kristillinen usko tosi tärkeä, ja sitten siellä ovat kulttuurikristityt, jotka vieroksuvat henkilökohtaisen moraalin alueelle menevää saarnaa, Maanselkä selostaa.

–  2000-luvun alussa Ranskassa alkoi kehittyä konservatiivikristittyjen ja maahanmuuttokriittisten liitto, identiaariliike. Erittäin taitavasti ympäri Eurooppaa varsin liberaalit maahanmuuttokriittiset puolueet alkoivat kuorruttaa sisältöjään kristillissävytteisiksi.

–   Euroopan islamisaatio, väestönvaihto, kristillisen kulttuuri tuho puree tiettyyn osaa niitä äänestäjiä, jotka ennen kannattivat meitä. On menossa eräänlainen ”kristillisyyden” kaappaus.

–  Esimerkiksi Norjassa potentiaalinen äänestäjäkunta on jakautunut kahtia edistyspuolueen maahanmuuttokriittisiin kulttuurikristittyihin ja meitä lähellä oleviin arvokristittyihin, mikä vie sisarpuolue KrF:n ääniä.

Maanselkä sanoo, ettei pidä jäädä tilannetta voivottelemaan. Jos hyväksytään tilannekuva, niin sille on rohkeasti tehtävä jotain.

– Oma visioni lähtee siitä mikä on toiminut muissa maissa.

– Itävallassa kristillisdemokraatit ottivat maahanmuuttokriittisyyden osaksi ohjelmaansa järkevällä mutta ei kärkevällä tavalla. Heidän kannatuksensa on huikeat 37 %.

– Toisaalta Norjassa keskustapuolue on osannut viedä oikeistopopulistisen puolueen ääniä korostamalla maalla ja pienemmissä kaupungeissa asuvien ahdinkoa Oslon eliittiä vastaan.

– On oikeutettua arvostella, että pääkaupunkiseudun väki ajelee ratikalla ja metrolla töihin, eikä ymmärrä maaseudun tilannetta. Jokainen tarvitse auton maalla.

Maanselkä muistuttaa, että maaseudulla ja keskisuurissa kaupungeissa on valtava potentiaali ihmisiä, jotka ovat kyllästyneitä siihen, että vain Helsinkiä kehitetään. En kaipaa tänne pääkaupunkiin enää yhtään ihmistä. Muutkin kaupungit voisivat kasvaa yhdessä elinvoimaisen maaseudun kanssa.

– Visioni kasvavasta KD:sta on sellainen, jossa konservatiivisten kulttuurikristittyjen huoli maahanmuuton tuomista ongelmista otetaan vakavasti.

Visioni kasvavasta KD:sta on sellainen, jossa konservatiivisten kulttuurikristittyjen huoli maahanmuuton tuomista ongelmista otetaan vakavasti.

– Puolustetaan maaseudun ihmisiä, kun hallitus on kiinnostunut vain puoluetuen nostosta.

– Ilmastomuutoksesta on tullut vouhotus ja se ei saa viedä ahdinkoon autoa tarvitsevia ratikan ulottumattomissa olevia kansalaisia! Vaan laitetaan ilmastonmuutos tekemään lisää töitä maaseudulle hiilinielujen ja kestävän metsätalouden kanssa.

Laitetaan ilmastonmuutos tekemään lisää töitä maaseudulle hiilinielujen ja kestävän metsätalouden kanssa.

– Haluan, että Kristillisdemokraatit tukee haja-asutusalueiden ja maaseudun väkeä sähköverohelpotuksin ja peruskorjaushankkein.

– Nämä teemat toimivat muualla, mikseivät meillä? Näiden teemojen ympärille haluan kovasti pöhinää ja kampanjoita. Uskon osaavani tehdä niitä.

 

Maanselän erityinen vuosi

–  Eilen juoksin 14 kilometrin lenkin. Olen kiitollinen, että pystyn taas juoksemaan.

Asmo Maanselän vuoteen on kuulunut kaksi vakavaa sairautta. Vuodenvaihteen jälkeen hän joutui sairaalahoitoon selkäydintulehduksen vuoksi, ja loppukesän pahoihin vatsavaivoihin ei löytynyt syytä ennen kuin tulehtunut umpilisäke ehti puhkeamaan.

Elokuussa oli draamaa riittävästi. Perheen tytär aloitti koulutaipaleensa, mutta kumpikaan vanhemmista ei kyennyt osallistumaan ensimmäisen koulupäivän iloon ja jännitykseen: isä ei pystynyt kivultaan kävelemään, äiti oli pakkolevossa ennenaikaisten supistusten vuoksi.

–  Me olimme kanveesissa. Ei se sillä hetkellä huvittanut. Onneksi Karstulan tummu (isoäiti) tuli apuun.

–  Terveys menee kyllä muiden asioiden edelle.

Maanselkä myöntää, että kunnonkohennus ei tapahdu hetkessä.

Puoluesihteeri valitaan kaksivuotiselle kaudelle marraskuun lopun puoluevaltuustossa. Marraskuu on Maanselälle tärkeä kuukausi sekä työ- että perherintamalla, sillä kuun alussa odotetaan perheen toisen lapsen syntymää.

– Uusimpien syntyvyystilastojen pitäisi herättää päättäjät. Lapsia ei ehkä uskalleta hankkia hektisen työelämän keskelle.

– Politiikkaan tarvitaan muutosta. Virossa on syntyvyys kääntynyt nousuun, kun perheisiin on panostettu.

– Haluan uskoa, että tulevaisuudessa on nykyistä enemmän suomalaisia isiä, jotka voivat kokea sen riemun, minkä vain oma vastasyntynyt lapsi voi antaa.

 

Asmo Maanselkä

•  Kristillisdemokraattien puoluesihteeri
• kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisteri
• reservin luutnantti
• harrastaa SRA-ammuntaa, lukemista ja lenkkeilyä
• jännittää toisen lapsen syntymää, laskettu aika on 6.11.

 

 

 

 

 

 

Ylös