Sähkö- ja tietoliikenneverkkojen toimintavarmuuteen poikkeusoloissa panostettava, Sari Essayah painottaa

27.9.2019 klo 11:18 Politiikka Merja Eräpolku

Kristillisdemokraattien järjestämässä seminaarissa pohdittiin, lisääntyykö haavoittuvuus energiantuotannossa. Yhteiskunnan toimintoja sähköistetään ja digitalisoidaan varsin nopeasti.

– Yhteiskunnan toimintojen yhä enemmän sähköistyessä ja digitalisoituessa on tehtävä kaikki mahdollinen sähkö- ja tietoliikenneverkkojen toimintavarmuuden turvaamiseksi poikkeusoloissa, totesi KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah avatessaan eduskunnan kansalaisinfossa seminaarin tulevaisuuden energiajärjestelmien mahdollisuuksista ja riskeistä sekä EU:n energiapolitiikasta.

Euroopan unioni pyrkii luomaan yhteiset energiamarkkinat ja -verkon koko unionille.
– Yksi osa energiaunionia on sähköverkkojen ja markkinoiden täydellinen integrointi. Tämä yhdessä hiilidioksidipäästöjen vähentämistä koskevan tavoitteen kanssa edellyttää Euroopan energiajärjestelmien perusteellista muutosta, kertoi Essayah.

Fossiilipohjaisen talouden korvaamiseksi ja hiilidioksidipäästöjen lopettamiseksi tarvitaan uutta tekniikkaa.
– Joka viikko kuulemme uusista innovaatioista fossiilittomassa energiantuotannossa ja muista ilmastoa säästävistä ratkaisuista. Kolme viikkoa sitten suomalainen yritys Solar Foods sai maailman suurimman muotoilupalkinnon innovatiivisesta tekniikasta, jolla tuotetaan proteiinia vedestä ja hiilidioksidista sähkön avulla bioprosessin kautta.

– Tuulivoiman hinnan laskun nopeus on yllättänyt kaikki. Ydinenergialla saattaa olla paluu uudessa muodossa. Geotermistä energiaa voitaisiin käyttää keskuslämmitykseen, ja maalämmön tuotantoon tarkoitettu maailman syvin reikä on valmistumassa pian käyttöön Espoossa.

Viekö teknologinen kehitys kohti haavoittuvaisempia järjestelmiä?

Essayah muistutti myös uuden tekniikan riskeistä. Kesällä uutisoitiin Argentiinaa ja Uruguayta koskettaneesta laajasta sähkökatkosta, joka kosketti lähes 50 miljoonaa ihmistä vuorokauden ajan. Samoin New Yorkin keskusta pimeni.

– Yksi riski, jota nämä hyperkytketyt verkot kantavat, on niiden hauraus. Haavoittuvuudet voivat johtua verkkohyökkäyksistä, inhimillisistä virheistä tai luonnonkatastrofeista. Viekö teknologinen kehitys kohti haavoittuvaisempia järjestelmiä?

Perjantaina 27. syyskuuta eduskunnan kansalaisinfossa pidetyn seminaarin järjestivät Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kanssa Ajatushautomo Kompassi ja EPP:n Wilfred Martens Centre for European Studies -ajatushautomo.

Seminaarissa alustivat bulgarialainen Dimitar Lilkov, joka työskentelee Wilfred Martens Centren talouden, energia- ja ympäristökysymysten tutkijana, Suomen Erillisverkot -konsernin toimitusjohtaja Timo Lehtimäki ja vuoden tiedekirja 2018 -palkinnon voittanut kirjailija ja energiapolitiikan tutkija Rauli Partanen.

Ylös