– Vainottujen kristittyjen puolustaminen unohtuu, kun sopimuksia tehdään tärkeiden kauppakumppaneiden, kuten Kiinan kanssa, Sari Essayah arvioi

28.9.2019 klo 08:01 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmän syksy käynnistyi todellisten aiheiden parissa, kun ryhmä sai arvokkaan vieraan ja tiedonlähteen, kun tsekkiläinen Petr Jašek saapui kertomaan kristittyjen vainoista ja omasta vankilajaksostaan Sudanissa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah valittiin eduskunnan syyskauden alkajaisiksi jatkamaan eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmän johdossa.

Essayah kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa, että ryhmä perustettiin jo viime kaudella ja tällä hetkellä siinä on noin 15 aktiivista kansanedustajaa viidestä eri eduskuntaryhmästä.

Toiminta alkoi todellisten aiheiden äärellä, kun Essayah sai syksyn ensimmäisiksi vieraikseen International Christian Associationin lähettiläs Petr Jašekin, Release International -järjestön toiminnanjohtaja Paul Robinson sekä Aki Miettisen ja Juhani Huotarin Marttyyrien ääni-järjestöstä.

Essayah sai huippuasiantuntijat eduskuntaan ryhmän vieraaksi nyt, kun Suomi isännöi kansainvälisen kristillisen ICA-järjestön tapahtumaa.

– Erityisenä huolena meillä on ne 245 miljoonaa kristittyä, joita vainotaan tälläkin hetkellä eri puolilla maailmaa, Essayah kertoo tapaamisesta.

Essayah’n vieraana olleen tsekkiläisen Petr Jašekin kertomus vankeusajastaan Sudanissa tarjosikin ryhmälle arvokasta tietoa kristittyjen vainosta ja heidän auttamisestaan.

– Emme uskalla puhua kauppapolitiikassa ja erilaisissa sopimuksissa näistä asioista erityisesti niiden maiden kohdalla jotka ovat EU:lle tärkeitä kauppakummpaneita, kuten vaikkapa Kiina, jossa kristittyjen vainot ovat lisääntyneet hälyttävästi, Essayah arvioi.

Essayah ei ole ensimmäistä kertaa vainottujen kristittyjen asialla, vaan toteutti tehtävää jo  Euroopan parlamentisssa, jossa Essayah toimi europarlamentaarikkona kaudella 2009-14.

Isoin vuosittainen tapahtuma oli useimmiten Strasbourgissa järjestettävä Open doorsin vuosittaisen raportin julkistaminen.

– Se sai hyvin huomiota ja erinomaisen näkyvyyden. Sen viikon aikana saimme useimmiten aikaan vetoomuksen vainottujen kristittyjen puolesta, sen mukaan missä hälyttävimmät tilanteet kulloinkin olivat.

Essayah muistuttaa, että esimerkiksi Euroopan reunoilla, erityisesti Lähi-idässä, joka on kristinuskon syntysija, kristityt pakenevat vainoja tällä hetkellä kiihtyvään tahtiin.

Essayah pohtiikin, tehdäänkö Euroopassa riittävästi työtä vainottujen krisitttyjen puolesta.

– Onko niin, että itsesensuuri on iskenyt Euroopan sisällä, että emme uskalla puhua näistä asioista tarpeeksi suurella äänellä, hän kysyy.

Kauppapolitiikassa ja monien yhteistyösopimusten puitteissa olisi esimerkiksi mahdollista painottaa uskonnonvapauden merkitystä, mutta se jää helposti tekemättä, tai ainakin vahtimatta ja vaatimatta.

Esimerkiksi Euroopan komissio lisäsi Essayahin europarlamenttikaudella uskonnonvapauden ihmisoikeusklausuuleihin, mutta niiden vaikutus on jäänyt heikoksi.

– Emme uskalla puhua kauppapolitiikassa ja erilaisissa sopimuksissa näistä asioista erityisesti niiden maiden kohdalla, jotka ovat EU:lle tärkeitä kauppakummpaneita, kuten vaikkapa Kiina, jossa kristittyjen vainot ovat lisääntyneet hälyttävästi, Essayah arvioi.

Kuuntele Essayah’n koko KD-Kompassi-haastattelu Radio Deillä lauantaina 28.9. klo 12.50

Ylös