KD Nuorten aloitteet puolustuspolitiikan kimpussa – ”Suomi ollut vastuullinen miinamaa”

5.10.2019 klo 14:59 Politiikka Kristiina Kunnas

– Kun kerran opiskelijoillekin kertyy eläkettä, pitäisi myös varusmiehille kertyä. Näin osoitettaisiin arvostusta tälle yhteiskunnalliselle palvelukselle, muistuttaa Kristillisdemokraattien 2. varapuheenjohtaja Viljami Haavisto.

Viljami Haavisto ei tiennyt Oulun puoluekokoukseen lähtiessään, että hän tulisi sieltä pois Kristillisdemokraattien toisena varapuheenjohtajana.

– Kun joka toinen puoluekokousedustaja kirjoitti nimeni äänestyslappuun, niin sain kyllä erittäin laajan kannatuksen, Haavisto kiittelee.

Hän opiskelee teologiaa ja estetiikkaa Turun yliopistossa ja toimii KD Nuorten pääsihteerinä.

Viljami Haavisto kertoo Ismo Portinin toimittamassa KD-Kompassi -haastattelussa muutamista aloitteista, jotka nuorisojärjestö oli tehnyt puoluekokoukseen. Suurin osa KD Nuorten aloitejoukosta meni läpi.

KD-Kompassi -haastattelun uusinta kuullaan Radio Deissä maanantaina 7. lokakuuta klo 22.40.

– Kun kerran opiskelijoillekin kertyy eläkettä, niin myös varusmiehille pitäisi kertyä. Näin osoitettaisiin arvostusta tälle yhteiskunnalliselle palvelukselle. Se on kuitenkin varusmiehen uhraus, Haavisto perustelee.

Jalkaväkimiinat on pätevä ja Suomelle sopiva puolustusmalli. Suomi on ollut vastuullinen miinamaa. – KD:n 2. varapuheenjohtaja Viljami Haavisto

– Emme kuitenkaan olleet vain varusmiesten asialla, vaan ajoimme myös huoltajakertymää, Haavisto muistuttaa.

– Kuulun Forssan paikallisosastoon, ja oma aloitteeni puoluekokoukselle oli varusmiesten kotiutusraha. Se pitäisi huolta varusmiehen hyvinvoinnista. Kun pystyy saavuttamaan hyötyjä, yhä useampi menisi keveymmin mielin varusmiespalvelukseen.

KD Nuoret vaati myös, että Suomi irtautuisi jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawa-sopimuksesta. Tämäkin aloite hyväksyttiin puoluekokouksessa.

– Tiedän, että puolue oli aikanaan hyväksymässä sopimuksen 2011. Mutta omaa ajatusmallia pitääkin osata muuttaa.

– Jalkaväkimiinat on pätevä ja Suomelle sopiva puolustusmalli. Suomi on ollut vastuullinen miinamaa – ja osaamista on viety muuallekin maailmaan. En näe tätä asiaa pelkona, Viljami Haavisto muistuttaa.

Viljami Haavisto KD-Kompassi -haastattelussa

Kristillisdemokraattien 2. varapuheenjohtaja, KD Nuorten pääsihteeri Viljami Haavisto on KD-Kompassi -ohjelmassa haastateltavana. Radio Dei, ma 7. lokakuuta klo 22.40

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajakisa Oulun puoluekokouksessa 24. elokuuta, haastattelijana järjestöpäällikkö Mikko Rekimies (vas). 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Peter Östman (neljäs oikealta), 2. varapuheenjohtajaksi Viljami Haavisto (rivissä toinen vasemmalta) ja 3. varapuheenjohtajaksi Sonja Falk (rivissä neljäs vasemmalta). (Kuva Jere Tuononen)

Ylös