– Päätös myöntää kisat Qatarille oli väärin, kansanedustaja ja KOK:n jäsen Sari Essayah arvioi

7.10.2019 klo 22:16 Politiikka Samuli Rissanen

– Laittaisin painopistettä siihen, että kun kisavalintoja tehdään, jo etukäteen tehtäisiin valinnat sellaisina, ettei kenenkään tarvitsisi miettiä, voiko puhtaalla omatunnolla mennä kisoihin, kansanedustaja ja KOK:n jäsen Sari Essayah sanoo.

Eilen päättyneet Dohan MM-kilpailut saivat osakseen enemmän kritiikkiä kuin mitkään yleisurheilun arvokisat vuosiin. Puhetta on riittänyt niin kuumuudesta, ihmisoikeuksista, yleisömääristä, dopingvalvonnan puutteista kuin tuomariratkaisuista. Myös Dohan MM-kisojen yleisömäärät olivat pettymys.

Raha kuitenkin ratkaisi, sillä Qatar tarjosi kisoja hakiessaan lyömättömät edut, muun muassa yli 27 miljoonan edestä sponsorisopimuksia.

Kisojen jälkeisen maanantain YLE:n A-studiossa pohdittiin, miksi kisat myönnetään kyseenalaisille järjestäjille kerta toisensa jälkeen.

Kansanedustaja ja kansainvälisen olympiakomitean (KOK) jäsen Sari Essayah kertoo, että kansainväliset lajiliitot päättävät suvereenisti sen, minne ovat kisoja viemässä.

– Yhtenä tekijänä taustalla on, että kisoja viedään myös Euroopan ulkopuolella ja saadaan yleisurheilufaneja ympäri maailmaa, Essayah sanoo.

Kaikesta tästä huolimatta päätös myöntää kisat Qatariin oli väärin, hän arvioi.

Suomen olympiakomiteassa on otettu kanta, että yksittäisen urheiljan on mahdollista olla osallistumatta kisoihin esimerkiksi eettisten syiden kuten vaikkapa ihmisoikeustilanteen vuoksi.

– Enemmän laittaisin kuitenkin painopistettä siihen, että kun kisavalintoja tehdään, jo etukäteen tehtäisiin valinnat sellaisina, ettei kenenkään tarvitsisi miettiä, voiko puhtaalla omatunnolla mennä kisoihin, Essayah linjasi.

–Suuri laiva kääntyy hitaasti, mutta reivaamista on lähdetty tekemään

Hänen mukaansa kansainvälinen olympiakomitea KOK on asiassa yhtä lailla mustalla listalla  kuin lajiliitotkin.

–Suuri laiva kääntyy hitaasti, mutta reivaamista on lähdetty tekemään.

Essayah valittiin KOK:n jäseneksi 2016, jolloin esimerkiksi Pekingin valinta talvikisojen 2022 järjestäjäksi oli jo tehty.

Essayah muistuttaa, että esimerkiksi kesäkisojen järjestäjää pohdittaessa ei ole kovin montaa kaupunkia, jotka voisivat edes hakea niin suuria kisoja. Pariisi ja Los Angeles, jotka ovat molemmat saaneet kisat, toinen vuodeksi 2024 ja toinen vuodeksi 2028, kilpailivat sillä, että uusia kilpailupaikkoja tarvitsee rakentaa vain vähän.

Viimeisimmässä, vuoden 2026 talvikisoja koskeneessa haussa kisasivat puolestaan Tukholma ja Milano, joiden kisabudjetit olivat jo 20 prosenttia pienemmät kuin aikaisempien ja hakuprosessien jopa 75 prosenttia pienemmät.

– Muutosprosessit ovat alkaneet, Essayah summaa.

Ylös