– Keliakiakorvausta on verrattava reuman, MS-taudin, ja ykköstyypin diabeteksen lääkekorvaustasoon, Sari Tanus vaatii

10.10.2019 klo 10:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus on vedonnut budjettikeskustelussa yhdenvertaisuuteen keliakiakorvauksen palauttamiseksi.

Korvausta pitäisi hänen mukaansa verrata saman tautiryhmän potilaisiin eli autoimmuunisairauksiin niin kuin reuma, MS-tauti tai ykköstyypin diabetes.

Kelialiiton puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Tanus on vedonnut yhdenvertaisuuteen, jotta keliakiakorvaus palautuisi budjettiin. Eduskunta on keskustellut pääministeri Antti Rinteen hallituksen ensimmäisestä budjetista tämän viikon ajan.

– Korvausta pitää verrata saman tautiryhmän potilaisiin eli autoimmuunisairauksiin niin kuin reuma, MS-tauti tai ykköstyypin diabetes. Korvaukset siellä ovat 65—100-prosenttisia, ja sellainen keliakiakorvauksenkin tulisi olla

– Korvausta pitää verrata saman tautiryhmän potilaisiin eli autoimmuunisairauksiin niin kuin reuma, MS-tauti tai ykköstyypin diabetes. Korvaukset siellä ovat 65—100-prosenttisia, ja sellainen keliakiakorvauksenkin tulisi olla, Tanus vetosi.

Hän muistutti, että kun puhutaan ruokavaliosta yleensä ja tyypillisimmästä kansansairaudesta kakkostyypin diabeteksestä, niin vähennetään kaloreita, rasvaa, sokeria, lisätään liikuntaa, mikä tuo myös lisää euroja näiden potilaiden kukkaroon.

– Mutta keliakia ja gluteeniton ruokavalio on moninkertaisesti kalliimpi kuin normaali, ja se vaatii todella isoja satsauksia varsinkin perheissä, joissa on monia keliaakikkoja tai työttömiä, pientuloisia eläkeläisiä ja opiskelijoita, Tanus sanoi.

Keliakian ainoana lääkehoitona käytettävän gluteenittoman ruokavalion korvauksista luovuttiin säästötoimena vuonna 2015. Tanus on vaatinut hallitusta palauttamaan korvauksen ja vaatimus on sisältynyt myös kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjettiin niinä vuosina, kun sitä ei ole maksettu.

Tanus on tehnyt aiheesta myös lakialoitteen. Siinä vaaditaan keliakiakorvauksen palauttamista yli 16 vuotiaille.

Keliakiakorvaus olisi 31 euroa kuukaudessa ja sitä voitaisiin maksaa samanaikaisesti vammaistuen tai hoitotuen kanssa.

Ylös