Essayah torjuu Erdoganin uhkailun – Turkki uhkaa päästää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, jos EU arvostelee Turkin operaatiota

10.10.2019 klo 16:34 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Turkin presidentti Erdogan uhkaa päästää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, mikäli EU kritisoi Turkin operaatiota Syyriassa.

– Hei EU, herätkää. Sanon sen uudelleen: jos yritätte väittää operaatiomme siellä (Syyriassa) olevan hyökkäys, meidän tehtävämme on helppo, avaamme ovet ja lähetämme 3,6 miljoonaa pakolaista teille, presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tänään maan parlamentille pitämässään puheessa.

Turkin mukaan sen eilen aloittama toiminta Syyriassa on rauhanoperaatio, jossa on Erdoganin mukaan surmattu tähän mennessä 109 terroristia.

– Meillä on viesti heille, jotka on pakotettu liittymään YPG:n (Syyriassa toimiva kurdiarmeija) riveihin. Jos lähdette nyt… meidän sylimme on avoinna.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah torjuu päättäväisesti Turkin uhkailun.

– EU:n ei pidä antaa periksi Turkin uhkailulle, Essayah kommentoi presidentti Erdoganin puhetta.

– Suomella puheenjohtajamaana on tärkeä asema olla suostumatta Turkin vaatimuksiin.

Suomella puheenjohtajamaana on tärkeä asema olla suostumatta Turkin vaatimuksiin. – Sari Essayah

Kurdijoukot kertoivat aiemmin tänään torjuneensa Turkin tekemän uuden maahyökkäyksen rajan tuntumassa Ras al-Ainin alueella. Myöhään eilen kurdijohtoiset SDF-joukot sanoivat puolestaan torjuneensa Turkin hyökkäyksen Tal Abyadissa.

Turkki on kuitenkin sanonut operaationsa edenneen suunnitelman mukaisesti. Turkin puolustusministeriö kertoi tiedotteessa, että sen ilma- ja maaoperaatiot toteutettiin yön aikana onnistuneesti ja niissä määritellyt kohteet otettiin haltuun. Puolustusministeriö ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mitä nämä kohteet olivat.

Lavrov kehotti Syyriaa ja Turkkia vuoropuheluun, moitti Yhdysvaltojen politiikkaa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kehotti tänään Syyriaa ja Turkkia keskustelemaan keskenään Syyriassa olevista kurdijoukoista. Lavrovin mukaan vuoropuhelu maiden välillä on välttämätöntä. Lavrov totesi myös, että eilen alkanut Turkin hyökkäys Syyrian rajan yli on Yhdysvaltojen politiikan tulosta. Hän huomautti lisäksi, että Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten toimet ovat aiemminkin hankaloittaneet ongelman ratkaisemista alueella.

Iran puolestaan vaati Turkkia lopettamaan välittömästi hyökkäyksen Syyrian kurdialueille. Iran ilmaisi huolensa etenkin konfliktialueella olevista siviileistä.

Lähteet: STT-AFP-KD-Lehti
Ylös