– Kaivosalalle tarvitaan samankaltainen vakuusmaksu kuin on ydinvoimassa ja öljyntorjunnassa, Sari Essayah vaatii

16.10.2019 klo 18:31 Politiikka Samuli Rissanen

– Kaivosalalle tarvitaan sama oikeudenmukainen ja elinkaaren mukaan kertyvä vakuusmaksu, niinkuin on ydinvoimassa ja öljyntorjuntapuolella, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii.

Essayah’n mukaan erityisesti valtauslainsäädäntö on korjauksen tarpeessa.

Eduskunta tuntui keskiviikon täysistunnossa olevan harvinaisen yksimielinen siitä, että kaivoslainsäädäntöä on uudistettava. Kaivoslain uudistamista on vaadittu kansalaisaloitteella, mutta se on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

Eduskunnan lähetekeskustelussa olleen Kaivoslaki nyt! -kansalaisaloitteen lähtökohtana on muuttaa kaivoslakia siten, että Suomen maaperän kaivosmineraalit ovat valtion ja maanomistajien omaisuutta.

Aloitteessa vaaditaan, että vakuudet ympäristövahinkojen, konkurssien ja jälkitöiden varalle säädetään riittäviksi.

Yrityksissä on käytetty jopa markkinointikeinona osakkeitten arvon nostamiseksi, sitä, että on kerrottu, miten helppoa Suomessa on pistää kaivosta pystyyn tai saada tämä valtaus aikaiseksi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoi, että kristillisdemokraatit ovat viime keväänä ja omassa vaaliohjelmassaan linjanneet, että kaivoslakia tulee uudistaa.

– Me emme vastusta kaivosteollisuutta sinällänsä, jos se on vastuullista, mutta nykyinen kaivoslaki ei pysty pitämään täysin huolta siitä, etteikö se olisi tarpeeksi vastuullista, ja siksi tarvitaan näitä muutoksia.

– Ja erityisesti on ilahduttavaa, että hallitus on nyt jo sanonut, että aikoo olla uudistamassa näitä vakuusmaksuja, koska monesti siinä tilanteessa, jos yhtiö menee konkurssiin tai muuta vastaavaa, niin meillä ei ole sitten ketään, joka vastaisi näistä vahingoista, Essayah sanoi.

Hänen mukaansa kaivosalalle tarvitaan sama oikeudenmukainen ja elinkaaren mukaan kertyvä vakuusmaksu, niinkuin on ydinvoimassa ja öljyntorjuntapuolella.

Essayah’n mukaan erityisesti valtauslainsäädäntö on korjauksen tarpeessa.
– Se osio tässä kaivoslainsäädännössä on se, joka monia hiertää. Se on tehty ikään kuin sen ajan hengessä, että Suomi on ollut vielä pääomaköyhä, ja on ollut tärkeää, että kunhan vain joku tulee ja perustaa tälle alueelle kaivoksen, hän sanoi.

Essayah muistutti, että yrityksissä on käytetty jopa markkinointikeinona osakkeitten arvon nostamiseksi, sitä, että on kerrottu, miten helppoa Suomessa on pistää kaivosta pystyyn tai saada tämä valtaus aikaiseksi.

– Ja siinä vaiheessa, kun viranomaiset ovat vasta heränneet, niin sitten kaivos on jo tyhjennetty. Tuntuu, että valtauslainsäädäntö on siltä osin erityisen korjauksen tarpeessa.

Ylös