– Kun naisia on enemmän päätöksentekijöinä, se tuo positiivista muutosta jokaiselle, Päivi Räsänen sanoi kouluttaessaan päättäjiä Etiopiassa

16.10.2019 klo 11:37 Politiikka Samuli Rissanen

Etiopian pääkaupungissa Addis Ababassa järjestetään tällä viikolla suomalaisten puolueiden toimesta tasa-arvokoulutusta maan puolueiden miesvaltaiselle johdolle.

Puolueiden demokratiajärjestö Demon tasa-arvohankkeeseen liittyvällä matkalla ovat mukana Päivi Räsänen  ja Anders Adlercreutz.

Etiopian demokratiakehitys on ottanut huimia harppauksia pääministeri ja tuore rauhannobelisti Abiy Ahmedin valtaannousun jälkeen toukokuusta 2018.

Silti Etiopiassa on ollut käytännössä yksipuoluejärjestelmä ja traditiota puolueidenväliseen yhteistyöhön ja dialogiin ei ole. Naiset ovat aliedustettuja politiikassa.

Oppositiopuolueiden toiminta on nykyään vapaampaa, rekisteröityjä puolueita on yli 60 uuden vaalilain tultua voimaan elokuussa 2019. Valtaosa puolueista on kuitenkin heikkoja, ilman ohjelmaa, rakennetta tai tarkempaa ideologiaa.

Vaikka valtapuolue EPRDF on 27-vuotisen valtakautensa aikana onnistunut lisäämään naisten määrää omissa elimissään, esimerkiksi parlamentissa on naiskansanedustajia tällä hetkellä lähes 40 prosenttia; maassa on edelleen huutava tarve naisten kansalais- ja poliittisten oikeuksien tukemiselle ja kapasiteetin vahvistamiselle. Kaikkien puolueiden johto on lähes täysin miesten käsissä.

– Kun naisia on enemmän päätöksentekijöinä, se tuo positiivista muutosta jokaiselle, ei vain naisille itselleen, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo.

– Myös Suomen nousu köyhyydestä tähän päivään linkittyy vahvasti tasa-arvokehitykseen. Puolueidenvälinen rauhanomainen dialogi ei ole muualla maailmassa itsestäänselvyys

Hän muistuttaa, että yhteiskunnat, joissa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin ja eri poliittisia näkemyksiä edustavat ryhmät voivat käydä dialogia keskenään, ovat tasa-arvoisempia, vauraampia ja vakaampia.

– Myös Suomen nousu köyhyydestä tähän päivään linkittyy vahvasti tasa-arvokehitykseen. Puolueidenvälinen rauhanomainen dialogi ei ole muualla maailmassa itsestäänselvyys, Räsänen muistuttaa.

Etiopiassa tarvitaan puolueiden rauhanomaista dialogia, sillä konfliktien ehkäisy on yksi maan monista haasteista. Alueellisia konflikteja on edelleenkin eri puolilla maata, ja myös vaaliväkivalta nähdään mahdollisena uhkana kevään 2020 parlamenttivaalien yhteydessä.

Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo ry tukee Etiopian demokratiakehitystä ja monipuolueyhteistyötä erityisesti naisten kansalais- ja poliittisten oikeuksien ja puolueiden parissa tehtävän tasa-arvotyön kautta, sekä alueellisella että kansallisella tasolla.

Tämän viikon koulutukseen osallistuu 50 henkeä kahdestakymmenestä puolueesta. Hanke toteutetaan yhdessä kansallisen naisjärjestön kanssa ja sen rahoittaa ulkoministeriö.

– On hienoa, että täällä vieraileva Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myös tuki vahvasti naisten oikeuksia puheessaan, Räsänen kehuu.

 

Ylös