– Edistääkö asumistukijärjestelmä heikoimpien arkea vaiko pörssiyhtiöiden osinkojen maksua, Peter Östman kysyy hallitukselta

17.10.2019 klo 17:33 Politiikka Samuli Rissanen

Suomessa  on arviolta noin 5500 asunnotonta ja tänään vietetään valtakunnallista asunnottomien yötä.

Kristillisdemokraattien Peter Östman kysyy, kuka kuppaa asumistukijärjestelmää, jossa tuet valuvat niistä hyötyvien pörssiyhtiöiden maksamiin osinkoihin.

Kristillisdemokraattien Peter Östman nosti asumistukijärjestelmän valuviat esiin eduskunnan kyselytunnilla. Tänään vietettävän Asunnottomien yö-tapahtuman hengessä hän muistutti, että asumistukijärjestelmän tulisi auttaa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä ja mahdolistaa kaikille katto pään päälle.

Samaan aikaan tukimenot ovat paisuneet kuin pullataikina: Vuonna 2008 yleisestä asumistukea maksettiin noin puoli miljardia ja nyt summa on noussut 1,5 miljardiin.

Asumistukieduista on hyötynyt esimerkiksi Kojamo, jonka pörssikurssi on noussut 75 prosenttia reilussa vuodessa.

Järjestelmä on mahdollistanut vuokrien nousun ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen vähentymisen.

– Kuppaako järjestelmää joku, Östman kysyikin retorisesti.

Asumistukieduista on hyötynyt esimerkiksi Kojamo, jonka pörssikurssi on noussut 75 prosenttia reilussa vuodessa.

– Sieltä on maksanut osinkoja viimeisen viiden vuoden aikana 243 miljoonaa, joista 130 miljoonaa on mennyt ay-liikkeille. Onko tässä järkeä, Östman kysyi.

Hän kysyi ministeriltä, edistääkö nykyinen asumistukijärjestelmä heikoimmassa asemassa olevien arkea vai pikemminkin pörssiyhtiöiden osinkojen maksun mahdollisuutta.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vastasi, että viime kaudella asumistuet olivat tarkastusvaliokunnan tarkkailtavana ja sieltä tehtiin iso selvitys, miten asumisen tuki pitäisi järjestää.

– Asumisen tuki on tärkeä, koska asuminen on perusoikeus, Mikkonen muistutti.

Hänen mukaansa on pohdittava, minkä verran tukea kannattaa maksaa asunnon tarvitsijalle ja minkä verran satsattava jo rakentamiseen.

Perusjuurisyy asunnottomuuteen on ministerin mukaan se, ettei tarjolla ole riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja. Niitä hallitus aikoo lisätä ja se otetaan Mal-sopimuksissa yhdeksi tavoitteeksi.

 

Ylös