Kristillisdemokraatit julkistivat ensimmäisenä vaihtoehtobudjettinsa-Kärkinä perheet, terveys ja työllisyys

23.10.2019 klo 11:19 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit julkistivat tänään ensimmäisenä oppositioryhmänä vaihtoehtobudjettinsa. Se koostuu kolmesta kokonaisuudesta eli satsauksista perheisiin, terveyteen ja elinvoimaisuuteen.

– Olemme jälleen kerran ensimmäisenä oppositiopuolueena liikkeellä, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kehuu, kun KD:n uunituore budjetti oli tullut painosta julkaistavaksi eduskunnassa.

Räsänen kertoo, että KD:n vaihtoehtobudjetti ensi vuodelle koostuu kolmesta merkittävästä kokonaisuudesta, joihin halutaan kiinnittää erityistä huomiota. Ne ovat perheet, terveys- ja hyvinvointi sekä Suomen elinvoimaisuus.

– Haluamme nostaa nämä, koska näitä ei ole riittävästi huolehdittu hallituksen budjetissa eikä ohjelmassa.

Kristillisdemokraatit panostaisivat lapsiperheisiin, vanhustenhoitoon ja työllisyyteen

Aivan ensimmäiseksi Räsänen mainitsee, että KD peräänkuuluttaa toimia syntyvyyden rajun laskun kääntämiseksi.

Räsänen arvioi, että syntyvyyden hedelmät eivät välttämättä näy heti tällä vaalikaudella, mutta perhe-etuuksien korotuksien vaikutuksista on viitteita esimerkiksi Virossa, jossa syntyvyys lähti näillä eväillä nousuun.

Kristillisdemokraatit esittää lapsilisän korotusta kaikkia perheitä koskevaksi. Euromääräisesti lapsilisän korotus olisi noin kymmenen euron luokkaa jokaista lasta kohti.

Lisäksi otettaisiin käyttöön 1000 euron kertaluonteinen vauvaraha. Virossa on käytetty myös tätä instrumenttia, Räsänen muistuttaa.

– Haluamme, että tuloverotuksen lapsivähennys, jonka kristillisdemokraatit saivat aikaan ollessaan hallitusvastuussa, palautettaisiin, Räsänen sanoo.

Eläkeläisten asemaa parannettaisiin puolestaan eläkkeiden verotusta keventämällä.

KD esittää samoin merkittävää lisäystä vanhustenhoidon tason parantamiseksi välittömästi.

– Hallituksen päätös hoitajamitoituksesta ei riitä parantamaan tilannetta ilman riittävää rahoitusta

– Hallituksen päätös hoitajamitoituksesta ei riitä parantamaan tilannetta ilman riittävää rahoitusta, Räsänen sanoo.

Ensi vuodelle 150 miljoonan euron lisäystä vanhustenhoitoon.

Perheet ja vanhukset ovat olleet kristillisdemokraattien panostuksissa aina mukana, mutta nyt panostuksia on erityisesti työllisyyteen, sillä hallituksen työllisyyseväiden ja -tavoitteiden välillä arvellaan olevan ristiriitaa.

– Työllisyyspanostukset ja elinvoimaisuuteen satsaaminen on ollut kristillisdemokraattien tämän vuoden budjettivaihtoehdossa aiempaa keskeisemmässä roolissa, Essayah arvioi.

Kristillisdemokraatit säilyttäisivät kotitalousvähennyksen entisellään ja luopuisivat polttoaineveron korotuksesta kokonaan.

Työpaikkoja syntyisi kristillisdemokraattien mielestä nykyistä enemmän, jos työelämää joustavoitettaisiin parantamalla mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen ja uudistamalla sosiaaliturvaa KD:n kannustavan perusturvamallin avulla.

Reilusti ylijäämäinen budjetti

Perheet ja vanhukset ovat olleet kristillisdemokraattien panostuksissa aina mukana. – Työllisyyspanostukset ja elinvoimaisuuteen satsaaminen on ollut kristillisdemokraattien tämän vuoden budjettivaihtoehdossa aiempaa keskeisemmässä roolissa, Essayah arvioi. (Kuva:Samuli Rissanen)

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo, että KD haluaisi remontoida asumistukea, josta kertyisi tulopuolelle 300 miljoonaa euroa.

Tulopuolta vahvistettaisiin lisäksi muun muassa irrottamalla Sitran taseesta 250 miljoonaa valtiolle. Terveysperusteinen sokerivero tuottaisi saman summan.

– Sokeriverosta saatiin jo viime kaudella sosiaali-ja terveysvaliokunnasta yksimielinen puoltava lausunto, mutta se kaatui tiettyjen alojen kovaan lobbaukseen, Essayah kertoo.

Pienemmistä lisätuloista Essayah mainitsee esimerkiksi kaivosveron.

Kokonaisuudessaan kristillisdemokraattien vaihtoehto lisäisi menoja ja keventäisi verotusta reilulla 900 miljoonalla. Tulopuolta vahvistettaisiin 1,4 miljardilla, joten budjetti on 500 miljoonaa ylijäämäinen hallituksen vastaavaan nähden.

Ylös