– Näen hallituksen budjetissa paljon korjattavaa, Päivi Räsänen kertoo KD:n rohkeasta vaihtoehdosta

23.10.2019 klo 15:36 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n vaihtoehtobudjetissa tehtiin tällä kertaa suurempia ja laajempia muutoksia hallituksen esitykseen verrattuna kuin aiemmin.

Budjetti oli konkariedustaja Päivi Räsäselle ensimmäinen KD-ryhmän johdossa.

– Hieno tehtävä ja huolella yhdessä valmisteltu, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi uunituoretta KD:n budjettivaihtoehtoa.

Kristillisdemokraattien jo vuodesta 1997 tekemä vaihtoehtobudjetti on valmistunut aina ajoissa ja usein ensimmäisenä opposition vaihtoehdoista. Niin nytkin.

Vaihtoehtobudjettia ensimmäistä kertaa KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan ominaisuudessa johtanut Päivi Räsänen pitää oman budjettivaihtoehdon tekemistä tarpeellisena oppositiopuolueelle.

– On tärkeää pukea tavoitteet selkeäksi vaihtoehdoksi ja samalla haasteeksi hallitukselle, hän sanoo.

– Ennätyksellisen matalan syntyvyyden oloissa on välttämätöntä tulevaisuuspolitiikkaa panostaa nyt perheisiin: nostaisimme lapsilisiä, loisimme vauvarahan ja pienentäisimme perusopetuksen ryhmäkokoja.

Räsänen kertoo, että vaihtoehtobudjettia valmisteltiin pitkään yhdessä eduskuntaryhmän kanssa jokaisessa viikottaisessa kokouksessa, joten budjetti on hyvin huolella harkittu.

KD:n vaihtoehto perustuu luonnollisesti puolueen vaaliohjelmaan.

Reilun 20 vuoden aikana KD:n budjetit ovat lähes poikkeuksetta olleet kustannusneutraaleja eli niillä ei ole ollut tarkoitus lisätä valtion menoja. Yleensä muutoksien kokonaissumma on ollut sadoissa miljoonissa, mutta tällä kertaa menolisäykset ja tulopuoli liikkuvat miljardiluokassa.

Räsäsen mukaan miljardiluokka kertoo siitä, että puolue tekisi melko suuria muutoksia hallituksen esitykseen verrattuna. Merkittävimmät muutokset koskevat perhepolitiikkaa, vanhustenhoitoa ja yrittämisen edellytyksiä.

– Niissä näen paljon korjattavaa, hän sanoo.

Räsänen nostaa kokonaisuudesta esiin tärkeimmiksi momenteiksi vanhustenhoidon ja lapsilisät.

– Ennätyksellisen matalan syntyvyyden oloissa on välttämätöntä tulevaisuuspolitiikkaa panostaa nyt perheisiin: nostaisimme lapsilisiä, loisimme vauvarahan ja pienentäisimme perusopetuksen ryhmäkokoja.

– Toinen tärkeä kokonaisuus koskee ikäihmisiä: lisäisimme nopeasti hoitajia vanhuspalveluihin, parantaisimme lääkekorvauksia ja eläkeläisten toimeentuloa.

Tutustu KD:n vaihtoehtobudjettiin kokonaisuudessaan tästä.

Ylös