Päivi Räsänen perjantain poliisikuulusteluun levollisin mielin – ”Vaikeista asioista pitää uskaltaa keskustella”
28.10.2019 klo 19:03 Politiikka Kristiina Kunnas
Päivi Räsänen valmistautuu tulevan perjantain poliisikuulusteluun levollisesti. – Meillä on vahva sanan- ja uskonnonvapaus, mutta pelon vuoksi emme välttämättä aina uskalla niitä käyttää, Räsänen arvioi.
Eduskunta viettää istuntovapaata viikkoa, mutta Päivi Räsäsellä on historiallinen päivä edessään. Kokenut kansanedustaja, entinen puoluejohtaja ja sisäministerinä 2011–2015 toiminut Räsänen valmistautuu polisiikuulusteluun. Perjantaina 1. marraskuuta aamupäivällä hän astuu Pasilan Poliisitaloon, jossa häntä kuulustellaan rikoksesta epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan (5500/R/53318/19). Siitä voitaisiin tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
– Kutsu poliisikuulusteluun nostaa huolen uskonnon- ja sananvapauden rajoittamisesta, Räsänen kertoo maanantaina KD-Lehdelle.
– Tosin fiilis on ihan hyvä ja rauhallinen, en ole omasta tilanteestani mitenkään huolestunut.
– En usko, että tästä tuomiota tulee, Räsänen sanoo, mutta jatkaa sitten:
– Ei sekään silti ihan mahdotonta ole.
Räsänen puolustaa vahvasti oikeuttaan twiittiin, josta rikostutkinta käynnistyi.
– Tämän tapainen twiitti mielestäni sisältää useimpien kirkkokuntien klassiset perusajatukset ja -opetukset. Siksi on hämmentävää, että voi mennä näinkin pitkälle, että kutsutaan kuulusteluun rikoksesta epäiltynä, Räsänen edelleen hämmästelee.
Medialle maanantaina lähettämässään tiedotteessa Räsänen totesi, ettei ole syyllistynyt rikokseen.
– Olen hämmästynyt siitä, että tutkintaa edelleen jatketaan tapauksessani, jossa on kysymys syvästi uskonnon- ja sananvapaudesta. En katso syyllistyneeni rikokseen ottaessani kantaa Raamatun pohjalta Suomen evankelisluterilaisen kirkon toimintaan.
Hänen mielestään Suomessa on erittäin vahva sanan- ja uskonnonvapaus.
– Mutta tämän tyyppiset tutkinnat ja niiden pitkittyminen voivat antaa sellaisen signaalin ja viestin, että pitäisi olla hyvin varovainen. Se voi johtaa itsesensuuriin, Räsänen muistuttaa.
– On vaara, ettemme pelon vuoksi uskalla sanan- ja uskonnonvapauttamme käyttää, hän toteaa.
On vaara, ettemme pelon vuoksi uskalla sanan- ja uskonnonvapauttamme käyttää. – Päivi Räsänen
Räsänen ei omasta mielestään missään tapauksessa uhannut, loukannut tai halventanut mitään ihmisryhmää.
– Pitää kuitenkin pystyä keskustelemaan arvokysymyksistä ja poliittisista kysymyksistä – vaikka ne tuottaisivatkin joillekuille pahaa mieltä.
– On julkisuudessa paljon sellaisia mielipiteitä, jotka minullekin tuottavat pahaa mieltä. Eivät ne silti ole laittomia!
Räsänen pohtii asiaa myös uskovan kristityn näkökulmasta, hengellisenä kysymyksenä.
– Raamattu on niin ihmeellinen kirja. Siellä on paljon sellaista, että se tekee minutkin syylliseksi sen Sanan edessä.
– On kuitenkin oleellista kristinuskon ydinsanomassa, että meillä on syntien sovitus Jeesuksen ristintyössä. Mutta emmehän me mitään anteeksiantoa tarvitse, jos emme ole syntisiä, Räsänen miettii.
Räsäsen mielestä tällaiset asiat on hyvä rohjeta keskustella läpi.
– Olen rauhallisella mielellä. Minulla on hirveän paljon esirukoilijoita ja tukijoita tässä.
– Demokratian yksi perusperiaate on sananvapaus, se todella on luovuttamaton periaate.
Samanaikaisesti Räsänen ajattelee, ettei ole tahallisesti loukannut ketään tai halventanut kenenkään ihmisarvoa.
– Niihin en ole syyllistynyt, hän sanoo.
Sisäministerinä toimiessaan Räsänen vastasi Suomen poliisikunnasta valtioneuvoston jäsenenä. Nyt hän astuu poliisilaitokselle kuulusteluun, pyhäinpäivän aattona.
– Onhan se ihan hyvä, että tämä selvitetään, hän sanoo.
– Saan poliisille omat motiivini ja ajatukseni kertoa pöytäkirjoihin.
– Sitten on vieläkin perustellumpi se päätös, jonka uskon olevan vapauttava, Päivi Räsänen toteaa.
Tausta Räsäsen omin sanoin:
17. kesäkuuta julkaisemani twiitin oleellinen sisältö oli sitaatti Raamatun Uudesta testamentista, Roomalaiskirjeen luvusta 1, jakeet 24-27. Olin kirkon luottamushenkilönä tyrmistynyt siitä, että kirkko ilmoittautui Helsingissä järjestetyn Pride-tapahtuman kumppaniksi. Kirkkojärjestyksen mukaan ”kaikkea oppia kirkossa on tutkittava ja arvioitava Jumalan pyhän sanan mukaan.” Pride-tapahtumassa juhlistetaan sellaisia tekoja, joista Raamattu käyttää sanoja synti ja häpeä. Tämän pohjalta kysyin: ”Miten kirkon oppiperusta, Raamattu sopii yhteen aatteen kanssa, jossa häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”