– Kannabista ei pidä laillistaa, Päivi Räsänen jyrähtää

31.10.2019 klo 14:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen on hämmästynyt sisäministeri Maria Ohisalon avauksesta huumeiden käytön rangaistavuuden poistamiseksi.

– Ohisalo voisi nyt pyytää poliisilta selvityksen huumehaitoista, Räsänen napauttaa.

Kristillisdemokraattosen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ihmettelee sisäisestä turvallisuudesta vastaavan sisäministeri Maria Ohisalon kantaa niin kannabiksen kuin kovien huumeiden käytön rangaistavuuden poistamiseksi.

– Lausunto on historiallinen, koskaan aiemmin ei Suomen sisäministeri ole tällaista ehdottanut. Suosittelen ministeri Ohisaloa keskustelemaan alaisensa hallinnon asiantuntijoiden kanssa aiheesta ennen toimiin ryhtymistä. Nyt olisi hyvä hetki pyytää poliisilta selvitys huumeiden haitoista, Räsänen sanoo.

Rangaistavuuden poistaminen antaisi hänen mielestään varsinkin nuorille väärän viestin huumeiden vaaroista ja hyväksyttävyydestä, mikä lisäisi niiden käyttöä.

– Emme tarvitse kansanterveysongelmamme alkoholin rinnalle kasvavaa huumeongelmaa.

– Emme tarvitse kansanterveysongelmamme alkoholin rinnalle kasvavaa huumeongelmaa.

Hän muistuttaa, että kannabis kasvattaa riskiä sairastua psykoosiin ja muihin mielensairauksiin.

Räsänen kehottaa Ohisaloa tutustumaan myös tuoreeseen selvitykseen asukasluvultaan Suomen kokoisen Coloradon kokemuksista v. 2012 kannabiksen vapauttamisen jälkeen.

Coloradossa kannabikseen yhdistetyt liikennekuolemat, itsemurhatapaukset, päivystyskäynnit ja jopa pikkulasten myrkytykset ovat kasvaneet merkittävästi. Samaan aikaan myös vahvempien huumeiden yliannostuskuolemat ovat lisääntyneet. Kannabiksen vapautusta perusteltiin valtion saamilla verotuloilla huumekaupasta. Kuitenkin jokaista verotuloihin kertynyttä dollaria kohti Colorado käytti 4,5 dollaria kannabishaittojen hoitoon.

– Suomen ei pidä lähteä tälle tiellä, vaan pysyä Ruotsin, Norja ja Tanskan kanssa samalla linjalla, jossa huumeiden käyttö, myynti ja hallussapito ovat rangaistavia.

– Samalla poikkihallinnollista yhteistyötä poliisin,  sosiaali- ja terveystoimen sekä koulujen kanssa on syytä tehostaa huumekokeilujen vähentämiseksi ja käyttäjien auttamiseksi, Räsänen vaatii.

Ylös