– Lapsilisän korotus kuuluu kaikille, sillä jokainen lapsi on yhtä arvokas ja tervetullut, Sari Essayah sanoo

2.11.2019 klo 08:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetti on puheenaiheena KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä tällä viikolla.

Sari Essayah kertoo, että lapsilisän korotus on saatava kaiken kokoisille lapsiperheille. Ja jokaisesta uudesta syntyvästä lapsesta maksettaisiin 1000 euron vauvaraha.

Kristillisdemokraatit julkisti ensimmäisenä oppositiopuolueena oman budjettivaihtoehtonsa lokakuun lopulla. Se sisältää hallituksen budjettiin nähden vähemmän lainanottoa ja toisaalta siinä panostetaan työllisyyteen enemmän.

Yksi painopistealue on lapsiperheet ja pitkään laskussa olleen syntyvyyden kääntäminen nousuun.

–   Esitämme, että lapsilisän korotus ulotetaan kaikkia perheitä koskevaksi, sillä jokainen lapsi on yhtä arvokas ja tervetullut

–   Esitämme, että lapsilisän korotus ulotetaan kaikkia perheitä koskevaksi, sillä hallitus korottaa vain yksinhuoltajaperheiden ja suurperheiden lapsilisiä. Korotus kuuluu kaikille, sillä jokainen lapsi on yhtä arvokas ja tervetullut, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah kertoo.

Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjettiin sisältyy myös jo vaaliohjelmasta tuttu vauvaraha, joka maksettaisiin 1000 euron suuruisena jokaisesta syntyvästä lapsesta ensimmäisen lapsilisän yhteydessä.

Lisäksi puolue haluaa, että tuloverotuksen lapsivähennys palautetaan. Kristillisdemokraatit saivat vähennyksen aikaan ollessaan hallitusvastuussa 2011-15.

Opiskelijaperheille huoltajalisän korottaminen olisi myös ehdottomasti paikallaan.

Etuuksien lisäksi tarvitaan panostamista palveluihin, Essayah sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi peruskoulujen ryhmäkokojen pienentäminen olisi todella tarpeen.

Myös ikääntyvän väestön toimeentulo on tärkeä teema kristillisdemokraateille.

–  Olemme korottamassa eläketulovähennystä. Lääkekattoa ja omavastuuosuuksia on madallettava, Essayah vaatii.

Vanhustenhoito on ollut pitkään tapetilla. Nyt hallitus aikoo säätää hoitajamitoituksen lailla, mutta ei anna kunnille rahaa sen toteuttamiseksi.

– Täysin kestämätöntä, ei näin voi menetellä, Essayah kritisoi.

Kristillisdemokraateilla on sen sijaan hoitajamitotuksen toteuttamiseen sekä tahtoa että resurssit, sillä vaihtobudjetissa on varattu 150 miljoonaa juuri tähän tarkoitukseen.

KD ajaa myös lääkekorvauksen kokonaisuudistusta.  Keliaakikot, diabeetikot ja sisäilmasairaat ovat olleet erityisesti mielessä. Viime hallituskaudella poistui keliakian ruokavaliokorvaus ja diabeteksen maksukorvausluokkaa alennettiin.

–      Se on vääränlaista säästämistä, joka tulee yhteiskunnalle moninkertaisesti kalliimmaksi ja  on inhimillisesti väärin, Essayah muistuttaa.

Hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta, mutta konkreettiset keinot sen saavuttamiseksi uupuvat. Essayah kertoo, että enemmän konkretiaa löytyy KD:n työllisyyspaketista.

– Kotitalousvähennyksen leikkaaminen pitää perua, samoin polttoaineveron korotus, sillä se syö ihmisten ostovoimaa ja yritysten kannattavuutta.

Kristillisdemokraatit haluavat niin ikään lisätä paikallisen sopimisen mahdollisuutta. Iso asia on myöskin sotu-uudistus, jossa työnteko ja sosiaaliturva yhdistyisivät paremmin.

Entä millä KD rahoittaisi hankkeensa?

Tärkeinpinä tulolähteinä Essayah mainitsee sokeriveron ja harmaan talouden torjunnan sekä asumistuen omaisuusehdon palautuksen.

– Sitran pääomien tulouttamista valtiolle tulee harkita, hän lisää.

Kuuntele koko KD-Kompassi-ohjelma Radio Deillä lauantaina 2.11. klo 12.50.

Ylös