– Valtakunnansyyttäjä hakee tapauksestani ennakkoratkaisua, Päivi Räsänen uskoo

5.11.2019 klo 10:41 Politiikka Samuli Rissanen

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt esitutkinnan Päivi Räsäsen 15 vuotta vanhasta pamfletista. Räsänen sai kirjoituksestaan jo aiemmin poliisilta vapauttavan päätöksen.

– En katso syyllistyneeni rikokseen ja enkä aio perääntyä pamflettiin sisältyneistä näkemyksistäni. Kysymys on uskonvakaumuksesta, Päivi Räsänen kertoo jälleen uudesta, häntä koskevasta rikostutkinnasta.

Asiassa on kyse Räsäsen kirjoittamasta ja Luther-säätiön kustantamasta pamfletista: Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoo määränneensä esitutkinnan toimitettavaksi asiassa.

Toiviaisen mukaan on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla.

– On ratkaisevan tärkeää myös puhua synnistä, joka homoseksuaalisten tekojen osalta tänä päivänä halutaan kiistää,

Räsäsen mukaan kysymys on kristillisen uskon ytimestä, siitä miten ihminen pelastuu Jumalan yhteyteen ja iankaikkiseen elämään Jeesuksen sovitustyön kautta.

– Siksi on ratkaisevan tärkeää myös puhua synnistä, joka homoseksuaalisten tekojen osalta tänä päivänä halutaan kiistää, Räsänen sanoo.

– Oletan, että valtakunnansyyttäjä hakee tässä ennakkoratkaisua erilaisten perusoikeuksien rajoista, hän lisää.

Poliisi on jo kertaalleen selvittänyt tänä syksynä Räsäsen vuonna 2004 kirjoittamaansa ja Luther-säätiön julkaisemaa pamflettia.

10-sivuisessa perusteellisesta selvityksessä poliisi toteaa, että esitutkintaa ei aloiteta.

Päätöksen perusteluissa käydään läpi sanan- ja uskonnonvapauden periaatteita: ”Päivi Räsäsen pamfletissa on kysymys ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden valossa sallittujen moraalisten käsitysten ja arvostusten esittämisestä. Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava.

Räsäsen kannanottojen laillisuutta mitataan parhaillaan jo kahdessa eri rikosprosessissa. Hän oli viime perjantaina poliisin kuultavana kesäkuisesta twitter-viestistään, joka poiki myös rikostutkinnan.

Twiitin sisältönä oli kuva Roomalaiskirjeen tekstistä ja kriittinen kysymys koskien kirkon päätöstä tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kokoavaa Pride-tapahtumaa.

Räsästä odottaa siis mitä todennäköisimmin jälleen vierailu poliisin kuultavaksi.

– Mielelläni selvitän heille tarkemmin pamfletin sisältöä, hän sanoo.

 

Ylös