– Suomessa on menty liian pitkälle uskonnonvapauden rajoittamispyrkimyksissä, Essayah sanoo

9.11.2019 klo 12:02 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä Suomessa on menty liian pitkälle sanan- ja uskonnonvapauden rajoittamispyrkimyksissä.

Essayah pitää huolestuttavana, että Suomessa tietynlainen suvaitsevaisto on määrittämässä, millä tavalla julkisessa keskustelussa voidaan esittää mielipiteitä.

– Itse olen ajatellut, että suvaitsevaisuus on sitä, että sallin kaikenlaisia mielipiteitä, mutta en itse lähde määrittelemään toisen ihmisen puolesta, onko hän suvaitsevainen vai ei. Tällainen määrittely on Suomessa käynnissä tällä hetkellä, Essayah toteaa YLE:n Ykkösaamu-ohjelmassa.

Essayah’n mielestä KD:n entistä puheenjohtajaa ja nykyistä eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Päivi Räsästä koskevien rikostutkintojen aloittaminen kertoo sanan- ja uskonnonvapauden heikentymisestä.

Essayah pitää Räsäsen tapauksessa erikoisena valtakunnansyyttäjän uutta näkemystä, jonka mukaan rikoksen tekoaika olisi niin pitkä kuin kirjoitus on julkisesti saatavilla.

Internetin aikakaudella sellaista laintulkintaa olisi hänen mukaansa mahdoton hallita.

Essayah muistuttaa, että oikeusvaltion keskeinen periaate on myös se, ettei lakeja sovelleta takautuvasti; Räsäsen kirjoitus kun julkaistiin jo vuonna 2004, ja pykälä kansanryhmän kiihottamisesta tuli rikoslakiin 2011.

Essayah pitääkin tärkeänä, että lakipykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan selkiytetään.

– Tätä on varmasti syytä arvioida. Pykälä sinänsä on tärkeä, mutta sen alkuperäinen tarkoitus on vesittymässä, hän sanoo.

– Uskonnonvapaus ja sananvapaus ovat hyvin perustaavalaatua olevia vapauksia. Pitää olla äärimmäisen hyviä syitä, jos niitä lähdetään rajoittamaan

Esimerkiksi Räsäsen kohdalla on kysymys uskonnollisessa narratiivista.

– Hän on kannanottonsa tehnyt kirkollisena vaikuttajana, Essayah sanoo.

Ja muistuttaa, että myös poliitikolla on oikeus esittää vakaumukseensa kuuluvia näkemyksiä. Asiasta on olemassa myös eduskunnan oikeusasiamiehen linjaus.

– Uskonnonvapaus ja sananvapaus ovat hyvin perustaavalaatua olevia vapauksia. Pitää olla äärimmäisen hyviä syitä, jos niitä lähdetään rajoittamaan, Essayah sanoo.

Mikäli nämä vapaudet törmäävät muiden perusoikeuksien kanssa, pitää yrittää punnita niiden välistä suhdetta. Tulevaisuuden kannalta on kuitenkin tärkeää, että ne voisivat elää rinnakkain ja kahlitsematta.

Essayahia pyydettiin myös määrittelemään, miten Raamattu ja politiikka sopivat yhteen.

– Raamatusta nousee monia länsimaisen yhteiskunnan perusarvoja. Myös tasavallan presidentti on muistuttanut, että Euroopan perusarvot tulevat Roomasta, Ateenasta ja Jerusalemista.

– Länsimaisen yhteiskunnan lainsäädännölinen perustakin on monilta osin 10 käskyssä, jotka lähtevät Raamatusta, Essayah muistuttaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja sai jälleen myös vastattavakseen, ovatko homoseksuaalit hänen mielestään samanarvoisia kuin muutkin ja mitä hän sanoisi kasvotusten seksuaalivähemmistöön kuuluvalle nuorelle, joka tuskailee sen kanssa, kun häntä ja hänen identiteettiään ei hyväksytä.

– Jokaisen ihmisarvo on täysi. Jokaiselle nuorelle (homoseksuaalille) haluan sanoa, että olet arvokas ja olet tärkeä, Essayah sanoo.

Entä miksi Essayah ei yhtä kärkkäästi tuo uskontoa esiin poliittisissa ulostuloissa edeltäjänsä Päivi Räsäsen lailla?

– Uskonto ja arvot ovat politiikassa tärkeä asia ja uskonnon ja sananvapauden puolustaminen tärkeää, mutta politiikassa käydään keskustelua politiikan narratiivissa, siksi puolueena emme ota kantaa syntikysymyksiin, Essayah linjaa.

Miksi perussuomalaiset porskuttaa ja kristillisdemokraattien kannatus junnaa?

Kristillisdemokraattien puheenjohtajaa Sari Essayahia pyydettiin arvioimaan YLE:n Ykkösaamussa sitäkin, miksi perussuomalaiset menestyvät ja kristillisdemokraattien kannatus junnaa paikallaan ja oli tuoreessa YLE:n marraskuissa kannatusmittauksessa 3,2 prosenttia.

Essayahia itseään puolestaan arvioidaan taitavaksi politiikoksi yli puoluerajojen, mutta joidenkin mielestä hän on väärässä puolueessa.

Essayah kuitenkin vakuuttaa, että kristillisdemokraatit on hänelle oikea puolue eikä sulautumista esimerkiksi perussuomalaisiin tule tapahtumaan.

– KD on Suomen ainut kristillisdemokraattinen puolue, jonka ideologia ei ole kaupan.

Hän toivoo, että kansalaiset heräävät siihen, että KD on tehnyt 60 vuotta työtä esimerkiksi sanan- ja uskonnonvapauden eteen.

Essayah muistuttaa, että puolue oli vastavoima, kun Suomi eli Kekkoslandiassa 1970-luvulla. Puolue asetti oman presidenttiehdokkaan haastamaan suomettumista ja sai 8 prosentin kannatuksen.

KD:n voimana on se, että uskalletaan pitää tietyistä perusarvoista kiinni.

Oppositiossa KD:n kritiikin kärki on tällä hetkellä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikassa, joka on niin höttöisellä pohjalla, että se ei tule kestämään.

– Haja-asutusalueiden näkökulmasta bensaveron korotus kertoo siitä, että mitä Keskusta siellä hallituksessa tekee, kun se ei pysty tällaisia asioita puolustamaan.

Pääministeripuolue Sdp:n kannatusluisuun Essayah näkee syyksi ”hulppeat ja höttöiset vaalilupaukset vappusatasista lähtien, jotka ovat jääneet toteutumatta.”

– Eikä hallitus pysty pitämään ohjelmastaan kiinni ja pian ollaan leikkauslistojen kanssa esillä, hän sanoo.

Gallupkuninkaana porskuttavia perussuomalaisia Essayah arvioi seuraavasti:

– Perussuomalaiset ovat pystyneet esittäytymään vastavoimana kaikille muille; paljon toiveita heidän suuntaansa ollaan nyt kippaamassa, ja uskotaan, että he pystyisvät monimutkaisetkin kysymykset ratkaisemaan.

Ylös