Sonja Falk Rovaniemellä: ”Vanhemmuuden arvostusta nostettava tietoisesti”

10.11.2019 klo 19:04 Kenttätoiminta Merja Eräpolku

– Vanhemmuuden arvostusta on nostettava tietoisesti ja perheille on luotava tulevaisuuden uskoa. Sekä isän että äidin tehtävää on arvostettava merkittävänä yhteiskunnallisena tehtävänä, totesi KD:n 3. varapuheenjohtaja Sonja Falk.

Falk vieraili isänpäivän aattona 9. marraskuuta Kristillisdemokraattien Lapin piirin syyskokouksessa Rovaniemellä.

– Nuoret aikuiset kuuntevat herkällä korvalla sitä, millaista viestiä ympäröivä yhteiskunta ja lähipiiri antavat vanhemmuudesta. Moni on tullut siihen tulokseen, että miksi hankkisi lapsia, jos heidän kanssaan ei ole hyväksyttävää viettää aikaa, vaan kaikki aika on annettava uralle. Kotivanhemmuudesta puhutaan jatkuvasti moittivaan sävyyn, Falk sanoi.

– Syntyvyys laskee jo yhdeksättä vuotta peräkkäin. Kuluvana vuonna jäädään taas jälkeen viime vuoden matalasta syntyvyydestä. Toivottavasti jo ensi vuonna suunta kääntyy, sillä tällä kehityksellä on vakavat seuraukset Suomen tulevaisuudelle. Itse nelikymppisenä kuulun näillä näkymin suuren ikäluokkaan, sillä lapsia syntyy nyt niin vähän ja ikäpyramidin alaosa kapenee nopeasti, Falk totesi.

Nuoret aikuiset kuuntevat herkällä korvalla sitä, millaista viestiä ympäröivä yhteiskunta ja lähipiiri antavat vanhemmuudesta. – Sonja Falk

KD esittää vaihtoehtobudjetissaan yleistä korotusta lapsilisiin, 1000 euron kertaluonteista vauvarahaa jokaisesta syntyvästä lapsesta sekä tuloverotuksen lapsivähennyksen palauttamista. Opiskelevia perheitä KD tukisi opintorahan ja huoltajalisän korotuksella. Lisäksi perheiden arkea helpottaisi perusopetuksen ryhmäkokojen pienentäminen.
– Lapsimyönteinen politiikka voisi tuoda helpotusta mataliin syntyvyyslukuihin, Falk uskoo.

Piirikokouksen keskusteluissa nousi esille vahva tarve lisätä perheiden arkeen valinnanvapautta ja tukea.

Torniossa KD:n kaupunginvaltuutettu Erkki Hurtig on sinnikkäästi ajanut kotihoidon tukeen kuntalisää. Hän on itse 12 lapsen isä. Rovaniemellä taas huolena on huostaanottojen kasvanut määrä ja varhaisen tuen puute perheille.

 

 

Ylös