Lapin KD vaatii rahaa vanhustenhoitoon – Outi Kurkela piirin puheenjohtajaksi

11.11.2019 klo 07:45 Kenttätoiminta Merja Eräpolku

KD:n Lapin piirin syyskokous valitsi uudeksi puheenjohtajakseen kunnanvaltuutettu Outi Kurkelan Enontekiöltä. Piiri kiirehtii hoitajamitoituksen toteuttamista ja vaatii kohtuullisempia sairaskuluja.

Kannanotossaan Lapin piirin syyskokous muistuttaa, että ennen eduskuntavaaleja jokainen nykyisistä hallituspuolueista lupasi toteuttaa 0,7 hoitajamitoituksen, mutta nyt ne ovat siirtämässä lupauksen toteuttamisen seuraavan hallituksen huoleksi. Hallituksen kaavailema siirtymäaika mitoitukselle ulottuu seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka.

– Moneen muuhun tuntuu riittävän rahaa, mutta vanhukset ovat jäämässä taas ilman. Tämä ei ole inhimillistä eikä oikeudenmukaista. Hoitajamitoitus on saatava nopeammin voimaan ja kunnille on annettava siihen tarvittavat varat. KD on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt 150 miljoonan euron lisäystä vanhustenhoitajien määrän lisäämistä varten jo ensi vuonna.

– Väestön ikääntyminen tuntuu erityisen voimakkaana Lapissa. Vanhustenhoitoon, kotipalveluihin ja omaishoitoon tarvitaan kipeästi panostuksia. Lisäksi monella ikääntyneellä sairaskulut kasvavat kohtuuttoman suuriksi varsinkin alkuvuonna, ennen kuin kaikki eri maksukatot täyttyvät. On kohtuutonta, että ikäihmiset joutuvat valitsemaan ruuan ja lääkärin määräämien lääkkeiden välillä, kun rahat eivät riitä molempiin. Lääkekulujen ja muiden sairaskulujen omavastuuosuuksia on alennettava nopeasti ja eri sairaskuluille on luotava yhteinen maksukatto, kannanotossa vaaditaan.

Piirin nykyinen puheenjohtaja Pirkka Aalto halusi luopua tehtävästään työkiireisiin vedoten. Piirikokous valitsikin uudeksi puheenjohtajaksi Outi Kurkelan Enontekiöltä ja varapuheenjohtajaksi Erkki Hurtigin Torniosta.

Outi Kurkela toimii alkaneen kaksivuotiskauden ajan myös KD:n puoluevaltuustossa, varahenkilönään Riitta-Maija Hokkanen Rovaniemeltä.

Puoluehallituksessa Lappia edustaa Erkki Hurtig, varallaan Raimo Miettunen Rovaniemeltä.

Piirihallitukseen valittiin kaikkien edellä mainittujen lisäksi Pirkka Aalto, Kristiina Lautamo ja Raimo Huczkowski Kemijärveltä, Riitta Toivonen ja Mikko Samuli Pulkkinen Rovaniemeltä, Pirjo Ilmonen Kemistä, Tauno Häkkinen Keminmaasta, Sari Aikio Sodankylästä ja Pirjo Konttinen Utsjoelta. Piirisihteerinä toimii Jari Lilja Rovaniemeltä.

 

Ylös