– Migri on aloittanut kolmansien maiden työntekijöiden järjestelmällisen karkotuksen, Peter Östman kritisoi

12.11.2019 klo 17:11 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunta on keskustellut tänään hallituksen esityksestä, jossa kumotaan työttömyysturvan niin kutsutun aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet.

– Mikäli hallitus aikoo päästä koviin työllisyystavoitteisiin, on löydettävä myös vastauksia monien alojen työvoimapulaan, Peter Östman muistutti.

Viime kauden kiisteillympiin esityksiin kuulunut aktiivimalli oli tänään eduskunnan keskusteltavana siltä kantilta, että sen leikkurit ja velvoitteet perutaan pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman mukaisesti.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman arvioi keskustelussa, hallituksen on nyt löydettävä vastauksia monia aloja vaivaavaan työvoimapulaa, mikäli työllistavoitteisiin yhä halutaan päästä.

– Migri on aloittanut järjestelmällisen karkotuksen kolmansien maiden työntekijöitä koskien.

Östmanin mukaan tällä hetkellä kolmansista maista tulevien työntekijöiden oleskelulupaprosessi kestää liian kauan. Pitkät käsittelyajat, usein 5-18 kuukautta, johtavat monilla aloilla, erityisesti rakennusalalla, siihen, että työmaat myöhästyvät työvoiman puutteen takia.

– Migri on aloittanut myös järjestelmällisen karkotuksen kolmansien maiden työntekijöitä koskien. Esimerkiksi maalausalan työntekijöiden jatkolupia on peruttu virheellisiksi epäiltyjen tutkintotodistusten vuoksi, vaikka nämä työntekijät ovat olleet jo vuosia Suomessa ja ovat huippuammattilaisia, hän sanoi.

Östman peräänkuuluttikin hallitukselta toimia, jotta Migrin käsittelyajat kestäisivät korkeintaan lain mukaiset 4 kuukautta ja jotta vuosia maassa olleiden lupia ei peruta näennäisin perustein.

Ylös