– Perheet eivät toivo kiintiöitä, eivätkä kristillisdemokraatitkaan, Päivi Räsänen muistuttaa

13.11.2019 klo 15:01 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnassa on käynnissä keskustan aloitteesta ajankohtaiskeskustelu lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisesta.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen vaati lapsilisien korotuksia ja perheille oikeutta päättää itse perhevapaistaan.

Keskusta esittää lapsilisiin korotusta syntyvyyden laskiessa. Asiasta kertoi keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli eduskunnan täysistunnossa, joka käy ajankohtaiskeskustelua lapsi-ja perheystävällisemmän Suomen rakentamisesta.

– On hyvä, että nyt on käyty myönteisessä hengessä keskustelua lasilisien korottamisesta, mutta tätä ei pidä lykätä tuleville vuosikymmenille, kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi.

Hän muistutti, että vauvojen määrä on romahtanut. Tänä vuonna syntyy neljä tuhatta vauvaa vähemmän kuin mitä arvioitiin. Aiemmin uskottin, että tällaiset luvut tulisivat vastaan vuonna 2045.

– Näillä toimilla on nyt kiire. Pelkästään perhetukien määrä ei ole ainoa lääke syntyvyyden heikkenemiseen, mutta niillä on merkitystä, Räsänen arvioi.

– Perheet toivovat saavansa itse päättää perhevapaista. Perheet eivät toivo kiintiöitä, eivätkä kristillisdemokraatitkaan

Hän muistutti, että naapurimaassa Virossa tehtiin rajut korotukset lasilisiin, ja kolmilapsinen perhe saa siellä nyt lapsilisää 500 euroa kuussa ja lisäksi 340 euron vauvarahan. Suomessa vastaava perhe saa lapsilisiä 334 euron edestä.

Hallitus esittää 10 euron korotusta lapsilisään perheen 4: Ja 5:nnelle lapselle, mutta Räsäsen mukaan suuria perheitä on Suomessa niin vähän, että se vastaa vain 0,4 prosenttia koko lapsilisämomentista.

– Juuri niitä ensimmäisiä lapsia syntyy liian vähän, Räsänen sivalsi.

Kristillisdemokraatit korottaisivat ensi vuonna 10 eurolla jokaisen lapsen lapsilisää ja maksaisivat jokaisesta syntyvästä lapsesta lisäksi kertaluonteisen 1000 euron vauvarahan.

Myös vanhempainvapaakeskusteluun Räsäsellä oli napakka mielipide.

– Perheet toivovat saavansa itse päättää perhevapaista. Perheet eivät toivo kiintiöitä, eivätkä kristillisdemokraatitkaan.

Ylös