”Köyhimmät kansalaiset ovat pikavippifirmojen armoilla”-KD:n kansanedustajat suitsisivat sekä pikavippien korkoa että markkinointia

15.11.2019 klo 10:35 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajat vaativat hallitukselta tiukempaa puuttumista pikavippien korkoihin ja markkinointiin.

Edustajat ovat jättäneet aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

– Yksittäisten kotitalouksien ja kansalaisten kannalta kaikkein ongelmallisimpia lainoja ovat korkeariskiset vakuudettomat kulutusluotot eli niin sanotut pikavipit, kristillisdemokraattien kansanedustajat muistuttavat.

Vakuudettomat kulutusluotot ovat myös nopeimmin kasvava luottojen tyyppi.

Kansanedustajat vaativatkin hallitukselta tiukempaa puuttumista pikavippien korkoihin. Syyskuun alussa astui voimaan 20 prosentin korkokatto kuluttajaluotoille.

Tästä huolimatta pikavippien markkinointi kuluttajille jatkuu edelleen aivan yhtä aktiivisena etenkin TV:ssä ja internetissä.

– Selvää myös on, että juuri köyhimmät kansalaiset ovat pikavippifirmojen armoilla

Niiden markkinoinnissa käytetään erilaisia nimikkeitä, kuten kertalaina, kertaluotto.

– Vielä 20 prosentin korko on huomattavan suuri. Koron lisäksi pienlainayhtiöt perivät erilaisia käsittelymaksuja. Koska pikavippien markkinointi jatkuu aggressiivisena, täytyy niiden olla edelleen hyvin kannattavia niitä tarjoaville yrityksille, kansanedustaja Peter Östman sanoo.

Hän muistuttaa, että suomalaiset kotitaloudet ovat jo muutenkin erittäin velkaantuneita: velkaa on Tilastokeskuksen mukaan jo yhteensä 172 miljardia euroa. Vakuudettomien kulutusluottojen nopea kasvu pahentaa tilannetta entisestään.

– Selvää myös on, että juuri köyhimmät kansalaiset ovat pikavippifirmojen armoilla, Östman sanoo.

Ylös