Räsänen rohkaisee käyttämään sananvapautta: ”Vaarana on, että jo pelkästään rikosilmoituksilla on pelotevaikutus”

16.11.2019 klo 06:39 Politiikka Merja Eräpolku

Onko käymässä niin, että ajan henkeen epäkorrekteiksi luokitelluista mielipiteistä kannattaa pidättäytyä, ettei joku keksi tehdä rikosilmoitusta?

Tätä pohditaan KD-Kompassi -ohjelmassa, joka lähetetään Radio Deissä lauantaina 16. marraskuuta kello 12.50 alkaen. Merja Eräpolun haastateltavana on kansanedustaja Päivi Räsänen (kd). Haastattelun voi jälkikuunnella Kristillisdemokraattien kotisivuilla kd.fi tai täältä.

–  Mielestäni tässä on juuri se vaara, että jo pelkästään rikosilmoituksilla ja -tutkinnoilla on pelotevaikutus. Ollaan varovaisia, ei käytetä sananvapautta eikä ilmaista näkemyksiä eikä myöskään käytetä uskonnonvapautta opettaa esimerkiksi Raamatun opetuksia vaikeista ajankohtaisista kiistanalaisista kysymyksistä, Räsänen sanoo.

Räsänen haluaa rohkaista käyttämään sananvapautta.
– Jos me alamme arastelemaan ja ikään kuin kaventamaan itse sanan- tai uskonnonvapauden tilaa, niin se kapenee edelleen lisää.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi marraskuun alussa aloitettavaksi esitutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen 15 vuotta vanhasta kirjasesta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”. Se on Raamattuun ja sen tulkintaan liittyvä, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva kannanotto.

Poliisi oli jo aiemmin tänä syksynä selvittänyt Räsäsen vuonna 2004 kirjoittamaa ja Luther-säätiön julkaisemaa pamflettia. Kymmensivuisessa perusteellisesta selvityksessä poliisi toteaa, että esitutkintaa ei aloiteta, koska asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Räsänen kummastelee monen muun tavoin valtakunnansyyttäjän marraskuista päätöstä esitutkinnan aloittamisesta.

– Pamfletti on jo 15 vuotta vanha teksti, jolloin nykyistä lainsäädäntöä ei ollut voimassa. Tuolloin rikoslain kiihottamispykälässä ei mainittu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

–  Minulla ei ollut kirjoittaessani mitään aavistusta, että siinä olisi ollut jotain lainvastaista.

– Jos me alamme arastelemaan ja ikään kuin kaventamaan itse sanan- tai uskonnonvapauden tilaa, niin se kapenee edelleen lisää.

–  Jos poliisi tulee perusteellisen arvion jälkeen erilaiseen johtopäätökseen kuin valtakunnansyyttäjä, niin herää kysymys, miten tavallinen kansalainen voisi tietää, missä lain rajat menevät, Räsänen sanoo.

–  Lainsäädännön tulisi olla sen verran selvä, jotta ihminen voi tietää, milloin hän toimii lain mukaisesti ja milloin ei.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Katolisen kirkon katekismus sisältää avioliitosta ja seksuaalisuudesta hyvin samanlaisia argumentteja kuin pamfletti.

– Tuskinpa valtakunnansyyttäjä lähtee käräjöimään paavia vastaan, Räsänen naurahtaa.

Tähän mennessä on kuultu monia vaatimuksia siitä, että lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pitäisi päivittää kiireellisenä. Yksi tämän esittäjistä on lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Antero Laukkanen. Hänen mukaansa laki on käytännössä osoittautunut epämääräiseksi ja vaikeaksi tulkita.

Aihe on aiheuttanut tilanteen absurdiutta kuvaavia kannanottoja. Myös poliisin selvityksessä todettiin, että jos tämä todettaisiin laittomaksi, olisi looginen seuraus, että Raamattu ainakin osin pitäisi todeta laittomaksi kirjaksi.

”Ihmettelen, jos tämä yksi tila on pannassa”

Monet poliitikot, kuten myös Päivi Räsänen, ovat ihmetelleet eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tuoretta linjausta siitä, että kaikille koulun oppilaille tarkoitettua yhteistä joulujuhlaa ei voi järjestää kirkkotilassa.

– Ihmettelen jos tämä yksi tila on pannassa, eikä sitä voi kaikille yhteisiin joulujuhlakäyttöön käyttää. On toki selvää, että selkeästi uskonnollisesta joulukirkosta tulee voida olla poissa uskonnonvapauden perusteella.

– Toivon, että apulaisoikeusasiamiehen linjaus voitaisiin käsitellä perustuslakivaliokunnassa uudelleen, aivan kuten vuonna 2014 toimittiin koulujuhlien kristillisen kulttuuriperinnön osalta.

Joissain päiväkodeissa ja kouluissa on järjestetty marraskuun lopulla halloween-juhlia. Joissain ruokarukous on muutettu loruksi, jossa kiitellään ”Äiti-maata” tai ”rakasta aurinkoa”. Pitäisikö niistä voida kieltäytyä uskonnonharjoituksena?

– Monesti halloween-ilmiöt ovat aika pelottavia lapsille. Pitäisi olla mahdollisuus myös näistä kieltäytyä. Tätä keskustelua vanhempien on syytä ottaa esiin vanhempainilloissa ja opettajien kanssa keskusteltaessa.

– Kehitys kertoo siitä, että ihminen on uskonnollinen. Jokaisella ihmisellä on pohjimmiltaan uskomisen tarvetta nähdä jotain muutakin kuin tämä näkyvissä oleva fyysinen todellisuus ja se johtaa helposti siihen, että jonkinlainen pakana- tai muu uskonnollisuus tulee esille ja samalla ikään kuin siivotaan syrjään kristillistä uskoa, Räsänen toteaa.

Ylös