”Lyhytnäköinen uutisointi Lähi-idän konfliktista voi lisätä antisemitismiä Euroopassa”

18.11.2019 klo 12:22 Politiikka Samuli Rissanen

Lyhytnäköinen uutisointi Lähi-Idän konfliktista voi nostaa juutalaisvihaa myös Euroopassa, kansanedustajat Mika Niikko ja Peter Östman sanovat yhteisessä tiedotteessaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman ja perussuomalaisten Mika Niikko ovat tehneet yhteisen kannanoton Israelia koskevasta uutisoinnista.

– Kannamme huolta Israelin ja lähialueiden konfliktiin liittyvästä uutisoinnista. Konfliktin ymmärtäminen vaatisi enemmän tapahtumien taustoittamista ja tapahtumaketjujen syvällisempää avaamista, kansanedustajat kertovat yhteisessä tiedotteessaan.

Lyhytjänteisyyttä ei esiinny vain Suomen tiedotusvälineissä, vaan myös kansainvälisissä uutistoimistoissa, joilta suomalaiset mediat poimivat juttunsa

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman huomauttaa, että lyhytjänteisyyttä ei esiinny vain Suomen tiedotusvälineissä, vaan myös kansainvälisissä uutistoimistoissa, joilta suomalaiset mediat poimivat juttunsa.

– Ymmärrys siitä, mitä on tapahtunut pitemmällä aikavälillä, miksi eri toimijat toimivat ja mitä ne lopulta tavoittelevat, jää vajaaksi, Östman arvioi.

Viime viikolla uutisoitiin Israelin iskuista Gazaan ja Damaskokseen sekä palestiinalaisjärjestöjen vastaiskuista.

YLE uutisoi 14.11.2019 seuraavasti: ”Tämänkertainen väkivalta käynnistyi toissa päivänä tiistaina, kun Israel teki ilmaiskut Gazaan ja Damaskokseen. Iskujen kohteina oli Islamilaisen Jihadin johtajat.

Israel korostaa, että terroristijärjestöjen summittainen rakettituli Gazan kaistalta on kaksinkertainen sotarikos: tulitus kohdistuu Israelin siviiliväestöön ja raketit laukaistaan Gazan siviiliväestön asutuksista ja laitoksista.

Israelin Suomen suurlähetystön mukaan Israelin isku palestiinalaista Islamilainen Jihad –terroristijärjestön komentajaa Baha Abu Al-Ataa vastaan 12.11.2019 oli puolustuksellinen terrorisminvastainen toimi.

– Al-Ata oli alkuunsaattaja ja koordinaattori lukemattomissa järjestön toteuttamissa terrori-iskuissa ja suunnitteli lisää hyökkäyksiä Israelia vastaan lähitulevaisuudessa. Hänen kuolemansa pelasti monia ihmishenkiä, suurlähetystöstä tiedotettiin viime viikolla.

Suurlähetystöstä muistutettiin niin ikään, että sadattuhannet Israelin kansalaiset ovat jatkuvassa vaarassa Gazan kaistalta tulevan rakettitulen vuoksi.

Mika Niikko muistuttaa, että islamilainen Jihad ja muut terroristijärjestöt pyrkivät uhkailulla, propagandatoimilla, pienillä terroristi-iskuilla ja varustelulla provosoimaan Israelin iskuihin ja kun Israel sitten iskee, se saadaan näyttämään koko maailman silmissä konfrontaation aloittajalta ja pahimmillaan ainoalta syylliseltä ongelmiin.

– Kun sama toistuu mediassa vuodesta toiseen, tämä nostattaa yleistä vihaa juutalaisia kohtaan Euroopassa asti. Islamilainen Jihad -järjestö ampuu rakettejaan tarkoituksellisesti Israelin siviilikohteisiin, mikä on kansainvälisen lain mukaan sotarikos. Valitettavasti tämä, samoin kuin epäonnistuneet iskut ja tihutyöt, kuten viljelysten tuhopoltot, jäävät yleensä medialta raportoimatta, hän sanoo.

Iran rahoittaa ja ohjaa Jihadia

Niikko ja Östman muistuttavat, että Iran rahoittaa ja ohjaa Palestiinan Islamilaista Jihadia.

– Iranin hengelliset ja poliittiset johtajat ovat selkeästi ilmaisseet tavoittelevansa Israelin valtion tuhoamista, he muistuttavat.

Israelin Suomen suurlähetystön mukaan kyse on terroristijärjestöstä, joka on vastuussa sadoista viattomista Israelin siviiliuhreista ja käy epäsuoraa sotaa Iranin nimissä.

Se pyrkii islamilaisen teokratian perustamiseen koko Välimeren ja Jordan-joen väliselle alueelle.

Syyria suojelee järjestöä ja sallii sen toiminnan Damaskoksen päämajasta käsin.

– Israel ei pyri tilanteen kärjistämiseen, mutta tekee kaiken tarvittavan kansalaistensa suojelemiseksi ja puolustamiseksi, suurlähetystön tiedotteessa sanotaan.

Sekä Niikko että Östman ilmaisevat huolensa siitäkin, että myös Suomessa juutalaiseen yhteisöön kohdistuvat uhkaukset ja vahingonteot ovat lisääntyneet.

– Hakaristiliput, juutalaisvihamieliset tarrat ja Israelin suurlähetystön lasien rikkominen ovat viimeaikojen osoitus huolestuttavasta kehityksestä. Meidän tulee tuomita tällainen toiminta välittömästi ja osoittaa teoillamme, ettei antisemitismille ole Suomessa sijaa.

Ylös