Opposition vaihtoehtobudjetteja vertaillaan tänään eduskunnassa

20.11.2019 klo 10:37 Politiikka Samuli Rissanen

Perussuomalaiset leikkaisi maahanmuutosta. KD panostaisi lapsiperheisiin ja vanhustenhoitoon. Kokoomus keventäisi ansiotuloveroa.

Eduskunta keskustelee tänään oppositioryhmien vaihtoehtobudjeteista. Käsittelyssä ovat niin perussuomalaisten, kokoomuksen, kristillisdemokraattien kuin Liike Nytin näkemykset.

Hallituksen politiikkaan opposition vaihtoehdoilla ei ole suuremmin vaikutusta, mutta vaihtoehtobudjeteissaan oppositiopuolueet saavat omia teemojaan ja arvovalintojaan esille.

Ensimmäisenä vaihtoehtobudjettinsa julkistivat kristillisdemokraatit jo lokakuun loppupuolella

Ensimmäisenä vaihtoehtobudjettinsa julkistivat kristillisdemokraatit jo lokakuun loppupuolella. KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen nosti kristillisdemokraattien kokonaisuudesta esiin tärkeimmiksi momenteiksi vanhustenhoidon ja lapsilisät.

– Ennätyksellisen matalan syntyvyyden oloissa on välttämätöntä tulevaisuuspolitiikkaa panostaa nyt perheisiin: nostaisimme lapsilisiä, loisimme vauvarahan ja pienentäisimme perusopetuksen ryhmäkokoja.

– Toinen tärkeä kokonaisuus koskee ikäihmisiä: lisäisimme nopeasti hoitajia vanhuspalveluihin, parantaisimme lääkekorvauksia ja eläkeläisten toimeentuloa, Räsänen kertoi.

Viime viikolla vaihtoehtobudjettinsa julkistaneet perussuomalaiset hakisivat säästöjä kutistamalla maahanmuuttokustannuksia reilulla 300 miljoonalla eurolla.

Perussuomalaiset ehdottavat budjetissaan lisäksi hallituksen esittämän polttoaineveron korotuksen peruutusta ja ovat siinä samoilla linjoilla kristillisdemokraattien kanssa.

Yhtäläisyyksiä KD:n vaihtoehtobudjettiin löytyy niin ikään perhepolitiikan saralla; myös perussuomalaiset palauttaisivat verotuksen lapsivähennyksen, jonka Sipilän hallitus poisti hallituskautensa puolivälissä.

Eilen vaihtoehtobudjettinsa julkistanut kokoomus keventäisi erityisesti verotusta. Työn ja eläkkeiden verotusta puolue keventäisi miljardilla eurolla, kun hallitus esittää ensi vuodelle 200 miljoonan euron kevennystä.

Kokoomus rahoittaisi merkittävän osan ansiotuloverotuksen kevennyksestä lopettamalla eläkkeen kertymisen ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Opposition vaihtoehtobudjeteista odotetaan keskustelumaratonia. Se käydään tänään klo 14 alkavassa täysistunnossa ja esimerkiksi YLE televisioi siitä ensimmäiset kaksi tuntia.

Ylös