Kristillisdemokraattien puoluevaltuustoristeily aloitti viihteellä mutta jatkaa puoluesihteerin valintaan

23.11.2019 klo 20:32 Tapahtumat Kristiina Kunnas

Risteilylautta vie suurta joukkoa kristillisdemokraatteja Itämerelle. Sunnuntaina puoluevaltuusto valitsee puoluesihteerin seuraavalle kaksivuotiskaudelle, mutta lauantaina aloitettiin viihteellisesti valitsemalla KD-nero.

Puoluevaltuustoristeilylle osallistuu 160 Kristillisdemokraattien aktiivia, kuntapäättäjää, puoluevaltuuston jäsentä sekä puheenjohtajisto ja eduskuntaryhmä.

Sunnuntaina KD:n puoluevaltuusto valitsee puoluesihteerin kaksivuotiskaudelle. Paikkaa tavoittelevat nykyinen puoluesihteeri Asmo Maanselkä, järjestöpäällikkö Mikko Rekimies sekä kolmas hakija, joka ei ole halunnut nimeään julkisuuteen. Tehtävään haki neljäskin henkilö, mutta hän vetäytyi kisasta jo muutama viikko sitten.

Risteily alkoi lauantaina kevyesti ja huumorin saattelemana, kun juontajat Annika Lyytikäinen ja Matti Heikkinen johdattivat kansanedustajien kipparoimat kaksikot KD-nero -tietovisaan.

Risteily alkoi lauantaina kevyesti ja huumorin saattelemana, kun juontajat Annika Lyytikäinen ja Matti Heikkinen johdattivat kansanedustajien kipparoimat kaksikot KD-nero -tietovisaan. Haluatko miljönääriksi -tyyppinen visailu muuttui helpohkoista kysymyksistä varsin vaativiin. Niin vain kävi, että oljenkorret tulivat tarpeeseen ja niitä hyväkseen käyttäen voittajiksi selviytyivät kansanedustaja Sari Tanus ja puolueen 2. varapuheenjohtaja Viljami Haavisto.

Kilpailijat hauskuttivat yleisöä pähkimällä helppoja kysymyksiä minuuttikaupalla ja vastaamalla vaikeisiin kuin lonkalta. KD Nuorten tuleva puheenjohtaja Annika Lyytikäinen ja Oulaisten ääniharava ja kunnanvaltuutettu Matti Heikkinen osasivat puolestaan viihdyttävän juontamisen.

Ohjelma siirtyi lennossa politiikan ytimeen, kun panelistit alkoivat ruotia vaihtoehtobudjetin parhaita puolia. Paneeliin osallistuivat kansanedustaja Sari Tanus, 2. varapuheenjohtaja Viljami Haavisto, kansanedustaja ja 1. varapuheenjohtaja Peter Östman, puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala, puheenjohtaja Sari Essayah, 3. varapuheenjohtaja Sonja Falk sekä kansanedustaja Antero Laukkanen.

– Oikeusperustan pitäisi olla meille kaikille yhtenäinen. Meidän ei pidä antaa periksi sananvapaudelle, meidän on oltava äänekkäitä, tuumaakaan periksi antamatta, Antero Laukkanen totesi sananvapauden esilläpitämiskysymykseen.

– Olin juuri Zagrebissa EPP-kokouksessa ja Julija Tymošenko siellä kertoi kokemuksiaan. Hän on istunut politiikan vuoksi vankilassa. Siellä mietin, että ollaanko meilläkin menossa samaan suuntaan, Sonja Falk pohti Ukrainan entisen pääministerin puheenvuoron kuultuaan.

– Tässä ovat selvästi uskonnon- ja sananvapaus linkittyneet. Nämä ovat eurooppalaisen, länsimaisen yhteiskunnan perustavanlaatuiset oikeudet. Pidetään niiden puolta! Sari Essayah muistutti.

– Mielipidekirjoituksia pitäisi tehdä entistä enemmän. Jokainen meistä voi pitää esillä sitä, mitä me ja KD ajattelemme, Viljami Haavisto kannusti.

– Suomi osoittaa sormella muita maita oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta EU-puheenjohtajamaana samaan aikaan, kun meillä ovat sanan- ja mielipiteen- ja uskonnonvapaus tällä lailla uhattuna, Sari Tanus hämmästeli.

Peter Östman kertoi mielenkiinnolla seuranneensa, että myös muiden puolueiden toimijat ovat ottaneet kantaa sananvapausasiaan ja antaneet tukeaan kristittyjen sanan- ja uskonnonvapaudelle.

Mitä uusia ryhmiä KD:n pitäisi houkutella mukaan?

– Petetty maaseutu tarvitsee puolestapuhujansa. Haluaisin meidän puolueen olevan sen unohdetun kansan puolella, Viljami Haavisto totesi.

– Millaiset ryhmät menestyvät Euroopassa nyt? Kyllä ne ovat konservatiiviset – uudenlainen konservatismi on tulossa, Aki Ruotsala muistutti.

Asiasisältöinen paneeli päättyi hauskaan kysymykseen, jossa kukin panelisti sai kertoa yhden ruokalajin, jonka kimppuun menee illallisella.

– Llihakimpale, mahdollisimman suuri. (Antero Laukkanen)

– Kalapöytä. (Sonja Falk)

– Monipuoliset salaatit. (Sari Essayah)

– Snellmanin lihatuotteet. (Aki Ruotsala)

– Tämä ei ollut maksettu mainos, vaikka vaimon suvun tuotteet loistavia ovatkin. Minä olen kaikkiruokainen. (Peter Östman)

– Kylmäsavulohi. (Viljami Haavisto)

– Jälkiruuat. (Sari Tanus)

Paneeli keskittyi kuumiin politiikan ja yhteiskunnan aiheisiin. Vasemmalta kansanedustajat Sari Tanus, 2. varapuheenjohtaja Viljami Haavisto, kansanedustaja ja 1. varapuheenjohtaja Peter Östman, puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala, kansanedustaja ja puheenjohtaja Sari Essayah, 3. varapuheenjohtaja Sonja Falk ja kansanedustaja Antero Laukkanen. (Kuva Samuli Rissanen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylös