– Euroopassa on menossa kristittyjen äänestäjien systemaattinen kaappaus oikeistopopulisteihin, KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä sanoo

24.11.2019 klo 10:31 Politiikka Samuli Rissanen

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä esitteli Kristillisdemokraattien puoluevaltuustolle tekemäänsä selvitystä muiden KD-puolueiden tilanteesta Euroopassa.

Maanselkä löysi joukosta tutkittavakseen neljä puoluetta, jotka ovat kasvattaneet kannatustaan.

Kristillisdemokraattien puoluekokouksen aloitteesta on tehty selvitys muiden KD-puolueiden tilanteesta Euroopassa, kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo.

Maanselkä löysi tarkastelussaan neljä puoluetta, jotka ovat viime vuosina kasvattaneet kannatustaan. Ne ovat Ruotsin KD, Itävallan ÖVP, kiistanalainen unkarilainen Fidez ja sen kyljessä oleva kristillisdemokraattinen puolue sekä Kreikan New Democrats.

– Yleisesti ottaen kristillisiä arvoja ja retoriikkaa käytetään Euroopassa enemmän kuin koskaan, Maanselkä toteaa.

Maanselkä on kahlannut läpi myös Italian La Legan ja Puolan Laki ja Oikeus -puolueen toimintaa.

Maanselkä kuvaa eriytymistä uusjaoksi kulttuurikristittyihin ja perusarvokristittyihin.

Tarkoitusperiä on kuitenkin useampia. Maanselkä kuvaa eriytymistä uusjaoksi kulttuurikristittyihin ja perusarvokristittyihin.

Kristilliselle oikeistolle kristillinen identiteetti on tärkeää, ei itse usko. Kristillinen oikeisto on sekularisoitunut; kulttuurikristityillä on kosketus kristillisyyteen, mutta he vierastavat moraalisaarnaa.

Perusarvokristityt ottavat kristinuskon tosissaan henkilökohtaisen uskon kautta ja käyvät hertäysliikkeidensä tilaisuuksissa. Heille kuten kristillisdemokraattien peruskannattajille tärkeitä teemoja ovat edelleen abortti, alkoholi ja homoliittojen vastustamien. Samalla heille on tärkeää auttaa ihmisiä niin Suomessa kuin maailmalla. Suhtautuminen kehitysapuun eroaa kulttuurikristittyjen hanat kiinni-asenteeseen.

– Kulttuurikristityille myös maahanmuuttokriittiset mielipiteet menevät kuin häkä päähän, Maanselkä sanoo.

Hän viittaa myös taannoiseen Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa vanhoillismieliset kristityt ja oikeistopopulistit niputettiin yhteen. Maanselkä uskoo, että artikkelin taustalla on samansuuntainen, yleiseurooppalainen tarkastelu.

Maanselän mukaan erityisesti kansallismieliset puolueet vetävät Skandinaviassa paljon juuri herätyskristittyjen ääniä: puolueet nähdään usein ainoina vahtoehtoina niin sanotun islamisaation vastustamiselle.

– On menossa kristittyjen systemaattinen kaappaus oikeistopopulistisiiin puolueisiin, Maanselkä summaa.

Yhtä kaikki, kristillisiin arvoihin nojautuvien äänestäjien liikkuvuus eri puolueiden välillä on lisääntynyt. Maanselän mukaan tämä nähdään esimerkiksi vertailumaassa Ruotsissa, jossa KD:n, ruotsidemokraattien ja kokoomuksen (moderaterna) välinen liikehdintä on lisääntynyt.

Ruotsin KD on puheenjohtaja Ebba Busch Thorin johdolla lähtenyt ensimmäisenä puolueena tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa lisäämällä maahanmuuttokriittisyyttä retoriikkaansa.

Kristillisyys on muuttunut konservatiivisuudeksi ”korkokengissä”. Samalla KD:n äänestäjäkunta on vaihtunut. Lisä-ääniä kristillisdemokraatit ovat saaneet erityisesti kokoomukselta. Kannatus oli gallupeissa noussut jo yli 13 prosentin, mutta putosi historiallisen nopeasti seitsemän prosentin korville. Noste koki näin kovan kolauksen, kun KD:n europarlamentaarikko Lars Adaktusson esitti voimakkaita abortti-kantojaan Europarlamentissa.

Ylös