Tusk EPP:n puheenjohtajaksi – kehotti taisteluun vastuutonta populismia vastaan ja lukemaan paavi Franciskuksen kirjoituksia

25.11.2019 klo 14:34 Ulkomaat Merja Eräpolku

Eurooppa-neuvoston johdosta vetäytyvä Donald Tusk on valittu Euroopan kansanpuolueen (EPP) uudeksi puheenjohtajaksi. Hän korosti puolueperheen sitoutumista vastuullisuuteen ja demokratian perusarvoihin.

Euroopan Kansanpuolue EPP valitsi uuden puheenjohtajiston puoluekokouksessaan Kroatiassa. EPP:n uudeksi puheenjohtajaksi nousi puolalainen Donald Tusk. Tusk valittiin tehtävään lähes yksimielisesti äänin 491-37. Hän aloittaa tehtävässään joulukuun alussa.

Tuskin tehtävä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana päättyy marraskuun lopussa, kun saksalaisen kristillisdemokraatin Ursula von der Leyenin johtama uusi komissio aloittaa kautensa.

– Me emme uhraa arvoja, kuten kansalaisvapauksia, oikeusvaltiota ja säädyllisyyttä yhteiskuntaelämässä turvallisuuden ja järjestyksen alttarille, koska siihen ei yksinkertaisesti ole tarvetta, Tusk julisti puheessaan.

Hän toimi Puolan pääministerinä vuosina 2007–2014 ja perustamansa keskustaoikeistolaisen Kansalaisfoorumin puheenjohtajana vuosina 2003–2014.

EPP:llä on kymmenen varapuheenjohtajaa, joista yhdeksi valittiin Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hän korosti puheenvuorossaan ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyttä.

Suomen Kristillisdemokraatteja kokouksessa edustivat Tiina Tuomela (vas.), Sonja Falk ja Elsi Ranta. KD on ollut EPP:n täysjäsen keväästä 2018 alkaen. Edellinen EPP:n puoluekokous marraskuussa 2018 pidettiin Helsingissä.

Valinnat Zagrebissa 20.-21. marraskuuta pidetyssä puoluekokouksessa tekivät EPP:n jäsenpuolueiden edustajat ja ryhmän mepit. Suomen Kristillisdemokraatteja kokouksessa edustivat puolueen 3. varapuheenjohtaja Sonja Falk, KD Naisten puheenjohtaja Tiina Tuomela ja KD Nuorten varapuheenjohtaja Elsi Ranta. KD on ollut EPP:n täysjäsen keväästä 2018 alkaen.

Tusk kiitti puheessaan edeltäjäänsä, ranskalaista Joseph Daulia.
– Haluan kiittää niistä kuudesta vuodesta, jotka hän on johtanut puolueperhettämme todella vaikeina aikoina. Rakas Joseph, on vaikea korvata sinua, teit erinomaista työtä.

Tusk totesi puheessaan, että tässä ajassa on pelolla politiikassa jopa suurempi rooli kuin aiemmin.

– Suurin osa ihmisistä välittää edelleen enemmän turvallisuudestaan ​​kuin mistään muusta. Esimerkiksi sellaisissa tilanteissa kuin muuttoliikekriisi ja uusi terrorismin aalto, pelko hallitsee muita tunteita. ”Antakaa meille turvallisuuden tunnetta!” – Tätä olemme kuulleet Euroopassa viime vuosina, ja kuka pystyy parhaiten vastaamaan tähän kutsuun, saa kansalaisten tuen.

– Kuten aina, ihmisillä on tarve järjestykseen, harmoniaan ja ympäröivän maailman ymmärtämiseen. Siksi meidän kaikkien on juurruttava syvästi omiin traditioihimme, ymmärrettäviin kulttuurikoodeihin ja paikoihin, joita kutsumme omiksi. Sellaisiin, jotka erottuvat jotenkin muista.

– Uskon syvästi, että vain niillä, jotka haluavat ja kykenevät antamaan ihmisille turvallisuuden tunteen säilyttäen samalla heidän vapautensa ja oikeutensa, on oikeutus pyrkiä valtaan.

Tuskin mukaan valtaa turvallisuuden ja sisäisen järjestyksen asioissa ei pidä antaa missään olosuhteissa antaa sellaisille tahoille, jotka saavat ihmiset uskomaan, että vapautta ei voida sovittaa turvallisuuteen tai että rajojen ja alueiden suojelemista ei voida sovittaa liberaalin demokratian ja tehokkaan hallinnon sekä oikeusvaltion kanssa.

– Uskon syvästi, että vain niillä, jotka haluavat ja kykenevät antamaan ihmisille turvallisuuden tunteen säilyttäen samalla heidän vapautensa ja oikeutensa, on oikeutus pyrkiä valtaan.

Tusk kertoi puheensa lopuksi tavanneensa äskettäin paavi Franciscuksen, jolle oli kertonut ehdokkuudestaan Euroopan kansanpuolueen puheenjohtajaksi.

– Hän katsoi minua pitkään ja kysyi, osaammeko erottaa populismon (poliittinen suuntaus, joka väittää edustavansa kansan etuja ja toiveita valtaeliittiä vastaan) ja popolarismon (poliittinen oppi kristillisdemokraattisen aatteen taustalla). Luulen, että tiedätte hyvin, mitä hänellä oli mielessä. Jos ette, lukekaa joitain paavi Franciscuksen kirjoituksia – olettehan kristillisdemokraatteja, Tusk kehotti.

– Kuten tiedätte puolueperheeseemme kuuluu puolue nimeltään Partido Popular (Espanjan Kansanpuolue, PP). Tiedän ettemme voi kutsua kaikkia puolueita nimellä ”popular”, mutta jokainen EPP-puolue voi olla suosittu (engl. popular).

– Seisokaamme siis kaikki yhdessä tällä tärkeimmällä poliittisella taistelukentällä, jossa toisella puolella on vastuutonta populismia edustavia puolueita ja toisella vastuullisesti suosiota tavoitteleva EPP-puolueemme.

– Viiden vuoden jälkeen on kyllästynyt olemaan Euroopan ”Bureaucrat-in-Chief” (byrokratian johtaja tai hallintojohtaja). Olen valmis taistelemaan. Ja toivon, että myös te olette, Tusk valoi intoa kuulijoihinsa.

 

HUOM: Puheen käännös englannista ja italiasta sekä tekstin selvennykset suluissa ovat toimittajan.

Wikipedian mukaan ”Popolarismo” (englanniksi: Popularism) on Don Luigi Sturzon suunnittelema poliittinen oppi, joka oli Italian kansanpuolueen ja myöhemmin kristillisdemokratian ideologinen perusta. Sen mukaan kristillisdemokraattisten puolueiden tulisi tehdä politiikkaa, joka on kaikkien yhteiskunnan jäsenten yhteiseksi eduksi, toisin kuin ne puolueet, jotka edistävät tietyn ryhmän tai luokan etua. Käsitteen toinen merkitys viittaa yhteiskuntaan, jossa ihmiset elävät harmoniassa ja joissa ihmiset ja ryhmät ovat kiinnostuneita ja välittävät toisistaan.
(päivitetty 25.11.2019 klo 18:34)

Ylös