YK ennustaa avuntarvitsijoiden määrän nousevan ensi vuonna ennätyskorkeaksi

4.12.2019 klo 11:00 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Maailmanjärjestön mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat osoittautuneet ennakoitua pahemmiksi.

Humanitaarista apua tarvitsevien ihmisten määrä nousee ensi vuonna ennätyssuureksi, YK kertoi keskiviikkona.

Maailmanjärjestön mukaan ensi vuonna apua tarvitsee ainakin 168 miljoonaa ihmistä. Määrä on suurin vuosikymmeniin.

Kuluvasta vuodesta avuntarvitsijoiden määrä kasvaa 22 miljoonalla.

– Jos nykyinen suuntaus jatkuu, vuoteen 2022 mennessä avuntarvitsijoita voi olla jo yli 200 miljoonaa, varoitti YK:n humanitaarisen avun yksikön OCHA:n johtaja Mark Lowcock.

Avuntarvetta lisäävät muiden muassa ilmastonmuutos, tautiepidemiat sekä pitkittyneet ja entistä väkivaltaisemmat konfliktit eri puolilla maailmaa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo osoittautuneet ennakoitua rajummiksi, ja ne kohdistuvat erityisesti muutenkin heikoimmassa asemassa oleviin, OCHA:n raportissa todetaan.

Aseellisissa konflikteissa kuolee tai haavoittuu enemmän lapsia kuin koskaan. Vuonna 2018 lapsia kuoli tai haavoittui yli 12 000, ja kuluvasta vuodesta on tulossa vielä pahempi.

YK vetoaa kansainväliseen yhteisöön noin 26 miljardin euron kartuttamiseksi apua varten.

Pahin yksittäinen humanitaarinen kriisi on edelleen käynnissä sisällissodan runtelemassa Jemenissä, missä väestöstä 80 prosenttia eli noin 24 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua.

YK on huolissaan siitä, että konflikteista on tullut entistä väkivaltaisempia ja uhrit ovat yhä useammin lapsia.

– Aseellisissa konflikteissa kuolee tai haavoittuu enemmän lapsia kuin koskaan. Vuonna 2018 lapsia kuoli tai haavoittui yli 12 000, ja kuluvasta vuodesta on tulossa vielä pahempi, Lowcock sanoi.

Väkivaltaisuudet jättävät jälkeensä syviä arpia, joista kaikki eivät ole näkyviä. YK arvioi, että konfliktialueilla asuvista ihmisistä joka viides kärsii mielenterveysongelmista, kuten masennuksesta tai traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Samaan aikaan hyökkäykset terveydenhuollon työntekijöitä ja sairaaloita vastaan ovat lisääntyneet.

– Taistelijat eivät piittaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden säännöistä. Kaunistelematon totuus on, että ensi vuodesta tulee vaikea miljoonille ihmisille, Lowcock sanoi.

Lähde: STT–Maria Rosvall

 

Ylös