– Hallituksen on otettava vakavasti Israelin suurlähetystöön kohdistuvat hyökkäykset, Antero Laukkanen vaatii

28.11.2019 klo 17:12 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Antero Laukkanen on tänään jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, että mitä toimia hallitus aikoo tehdä Israelin Suomen suurlähetystöön kohdistuvien rasististen hyökkäysten lopettamiseksi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkasen mukaan on myös erikoista, että Suomessa juutalainen seurakunta joutuu huolehtimaan itse turvallisuuskustannuksistaan.

Seurakunnan jäsenmaksuista yli puolet kuluu turvatoimiin.

– Muissa Pohjoismaissa joko kaupunki tai valtio vastaa turvallisuudesta, Laukkanen muistuttaa.

Antisemitismi on tuomittavaa ja jokaisen sivistyneen yhteiskunnan tehtävä on suojella kansalaisiaan

Laukkasen peräänkuuluttaa, että Suomi ei saa sallia rasistisia hyökkäyksiä diplomaatti- ja konsuliedustustoja kohtaan.

– Israelin suurlähetystössä ollaan tilanteesta huolissaan. Antisemitismi on tuomittavaa ja jokaisen sivistyneen yhteiskunnan tehtävä on suojella kansalaisiaan, myös juutalaisia kansalaisiaan. Hallitus ei ole tehnyt riittävästi turvatakseen diplomaatti- ja konsuliedustajien turvallisuuden, Laukkanen sanoo.

YK:n yleiskokous on hyväksynyt vuonna 2012 päätöslauselman, jonka mukaan valtioiden on harkittava tehokkaita toimenpiteitä diplomaatti- ja konsuliedustustojen ja edustajien suojelun ja turvallisuuden parantamiseksi.

– Suomi on antanut YK:n pääsihteerille vastauksen, jossa lupaamme huolehtia diplomaattien turvallisuudesta. Onko tämä lupaus unohdettu? Turvallisuusuhkiin ei tule herätä vasta liian myöhään, Laukkanen vaatii.

Helsingissä sijaitseva Israelin suurlähetystö on joutunut toistuvasti antisemitistisen vandalismin kohteeksi.

Ilkivaltaa suurlähetystöä kohtaan on tehty puolentoista vuoden aikana ainakin 15 kertaa. Hyökkäyksissä on rikottu suurlähetystön etuovi ja ripustettu kuvia hakaristeistä ja Hitleristä rakennuksen sisäänkäyntiin.

Helsingin keskustassa järjestettiin marraskuussa uusnatsien mielenosoitus, jossa oli mukana hakaristilippuja. Juutalaisen seurakunnan synagogan ja Israelin suurlähetystön läheisyyteen liimattiin tuolloin useita antisemitistisiä tarroja.

 

Ylös