Kristillisdemokraatit tukee kunniakansalaisten eläketurvan parantamista – Päivi Räsänen lainasi nyt väkevästi Topeliusta

5.12.2019 klo 10:42 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä tukee rintamasotilaseläkkeen korotusta. Ryhmäpuheenjohtaja Päivi Räsänen piti eduskunnassa juhlavan puheen, jossa hän tällä kertaa lainasi 1800-luvun kansalliskirjailijaa Zachris Topeliusta.

Ryhmäpuheenjohtaja Päivi Räsänen muistutti puheessaan eduskunnassa itsenäisyyspäivän alla, miten lähtemättömän jäljen talvi- ja jatkosota jättivät suomalaiseen sielunelämään. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä tukee rintamasotilaseläkkeen korotusta.

– Jokainen joutui tavalla tai toisella sotatoimien kohteeksi, ja jokainen halusi ponnistella yhteisen asian hyväksi. Parhaassa iässään elämänsä menettäneet isänmaan puolustajat sankarihaudoissa ja sodan kokenut sukupolvi keskuudessamme ovat muistutus tästä ajasta, Räsänen sanoi.

Räsäsen mukaan yhteishenki ja vastuunkantaminen taistelutovereista oli tärkeimpiä syitä suomalaisten jaksamiseen suuren vastustajan edessä.

– Pitkälti tämän periaatteen voimalla saavutettiin kansainvälisestikin ihailtu talvisodan ihme, pienen Suomen säilyminen vapaana ja itsenäisenä. Olemme kansa, joka ei alistunut väkivaltaan ja totalitarismiin vaan on ollut suurin uhrauksin valmis puolustamaan perusoikeuksia ja vapautta, Räsänen muistutti.

– Nämä vapaudet eivät ole itsestäänselvyyksiä. Niitä on edelleen puolustettava, hän jatkoi.

Räsänen aloitti puheensa vahvalla sitaatilla. Kokenut kansanedustaja on juuri syyteharkinnassa siteerattuaan Raamattua Twitter-viestissään. Tällä kertaa Räsänen otti lainauksen 1800-luvun merkkimieheltä Zachris Topeuliukselta (1818–1898).

– Elleivät nämä meidän isämme olisi niin kärsivällisesti tehneet työtä, niin maamme olisi nyt leivätön erämaa. Elleivät he olisi vaeltaneet Jumalan pelossa ja lapsiaan kasvattaneet totisen Jumalan tuntemiseen, niin olisimme nyt sokeita pakanoita. Elleivät he olisi lapsilleen opettaneet hyödyllisiä tietoja, me olisimme nyt tietämättömiä metsäläisiä. Elleivät he olisi suojelleet maata vihollisten väkivallalta, niin ei meillä nyt olisi lakia, ei oikeutta eikä vapautta.

– Sillä tämä maa on paljon kovaa kärsinyt kylmän ilmanalansa tähden ja vieraat kansat ovat sitä sortaneet. Meidän tulee kunnioittaa heitä niin kuin isää ja äitiä, jotta menestyisimme ja kauan eläisimme siinä maassa, jonka Jumala on meille antanut.

– Sakari Topelius kirjoittaa näillä sanoilla siitä, miten kiitollisuus on yhteiskunnan menestyksen perusta, Räsänen totesi puheensa alussa.

Elleivät nämä meidän isämme olisi niin kärsivällisesti tehneet työtä, niin maamme olisi nyt leivätön erämaa. Elleivät he olisi vaeltaneet Jumalan pelossa ja lapsiaan kasvattaneet totisen Jumalan tuntemiseen, niin olisimme nyt sokeita pakanoita. – Päivi Räsänen lainasi Topeliusta ryhmäpuheessan eduskunnassa

– Tänään ehdotamme yhdessä rintamasotilaseläkkeen korotusta niille miehille ja naisille, jotka nuoruudessaan maksoivat kovan hinnan itsenäisyydestämme, hän jatkoi.

Räsänen myös sanoi, että tiettyä sotiemme henkistä perintöä tarvittaisiin tänään ehkä kipeämmin kuin koskaan sodan jälkeen.

– Se mitä nyt tarvittaisiin on kansallisen yhtenäisyyden henki ja yhteisen edun asettaminen oman edun edelle.

– Samalla kiitollisuudella pitää edelleen tehdä päätöksiä, jotka parantavat ikäihmisten hoivaa ja palveluita. Hyvässäkään taloudellisessa tilanteessa viranomaiset eivät voi kuitenkaan yksin tuottaa kaikkea hyvinvointia, Räsänen huomautti puheessaan.

– Hyvinvointi syntyy pohjimmiltaan ihmisten välisissä suhteissa, siellä missä hoivataan, rakastetaan ja välitetään.

– Me tarvitsemme toisiamme, ja jokaisella on jotain annettavaa.

Koko Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä tukee vahvasti kunniakansalaisten eläketurvan parantamista.

 

Katso Räsäsen puhe!

Päivi Räsäsen puhe kokonaisuudessaan katsottavissa täällä

 

Ylös