– Tuotteiden merkintävaatimukset ovat boikotointia, johon liittyy antisemitismiä, Israelissa vieraileva Peter Östman sanoo

10.12.2019 klo 12:03 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman on allekirjoittanut suomalaisena 22 maan päättäjien vetoomuksen tuotteiden boikotointia vastaan Israelissa.

Östmanin mielestä jo tuotteiden merkintävaatimukset ovat boikotointia ja piilotettua antisemitismiä.

– Tuotteiden merkintävaatimukset ovat selvää boikotointia samalla, kun siihen liittyy piilotettua antisemitismiä, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman sanoo.

Hän on osallistunut parlamenttien Israel-ystävyysryhmien puheenjohtajien seminaariin Jerusalemissa.

Israel Allies-säätiön yhdessä Knesset Christian Allies Caucuksen kanssa järjestämä seminaari kokosi yhteen noin viisikymmentä parlamentin jäsentä ja diplomaattia eri puolilta maailmaa. Östmanin ohella tapahtumaan osallistui esimerkiksi Viron sisäministeri Riina Solman ja Ruotsin KD:n kansanedustaja Lars Aduktsson.

Jerusalemiisa 22 maan parlamentaarikot allekirjoittivat julkilausuman, joka luovutettiin Israelin pääministeri Benjamin Netanyahulle. Lausumassa vakuutetaan, etteivät kansakunnat koskaan enää vaikene juutalaiseen kansaan kohdistuvista boikoteista (never again will nations stand silent in the face of boycotts against the Jewish people) .

Päättäjen lausuma oli vastaus EU-oikeuden päätökselle vaatia merkintää Itä-Jerusalemista, Länsirannalta ja Golanilta tulevilta tuotteilta. Niitä ei voisi enää merkitä israelilaisiksi.

– Vaikka Israel on hyökkäysten kohteena ja epäsuosittu, te tiedätte totuuden

Tuotteita merkitsemällä EU on pyrkinyt painostamaan Israelin hallitusta.

– Vaikka Israel on hyökkäysten kohteena ja epäsuosittu, te tiedätte totuuden, Israelin pääministeri Netanyahu kiitti delegaatiota vetoomuksesta.

Hän muistutti, että juutalaiset eivät ole miehittäjiä Israelissa.

– Tämä on ollut kotimaamme siitä lähtien, kun kantaisämme Aabraham tuli tänne 3500 vuotta sitten.

Myös Östman pitää miehitystermiä täysin vääränä.

– Juudea ja Samaria ovat perinteisiä juutalaisia sydänmaita, hän huomauttaa.

Östman on vieraillut Israelin matkansa aikana useissa israelilaisten omistamissa yrityksissä muun muassa Samarian alueella. Esimerkiksi Shomronin alueen teollisuusyritykset työllistävät yli 8000 ihmistä. Yli 60 prosenttia henkilöstöstä on palestiinalaisarabeja.

– Miksi näissä yrityksissä työskentelee niin paljon palestiinalaisia? Yksinkertaisesti siksi, että he saavat parempaa palkkaa ja nauttivat paremmista työoloista kuin yrityksissä, joilla on arabiomistajia. Tämän totesivat työntekijät itse, Östman kertoo.

Silti, Länsirannan alueista on kiistelty aina kuuden päivän sodan jälkeen. Kiistanalaiset alueet on jaettu A-, B- ja C-vyöhykkeisiin Oslon sopimuksen jälkeen.

– Mutta ei ole järkeä jatkaa kuten tähän asti. Hamas-terroristijärjestö hallitsee pelin. Samaan aikaan, kun Hamas rikkoo sodankäynnissä kaikkia kansainvälisiä lakeja, he saavat rahoitusta kansainväliseltä yhteisöltä. Se ei ole kestävä ratkaisu. Kansainvälisen yhteisön tuotemerkintävaatimus osoittaa, että Eurooppa ei ole oppinut mitään historiastaan, Östman kritisoi.

Ylös