– Al-Hol leiriin liittyvissä suunnitelmissa on edetty pitkälle ilman selkeää poliittista päätöstä ja eduskunnan informoimista, Päivi Räsänen kritisoi

11.12.2019 klo 08:27 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit on mukana al-Hol-välikysymyksessä, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo.

Hänen mukaansa al-Holin leiriin liittyvissä suunnitelmissa on edetty pitkälle ilman selkeää poliittista päätöstä ja eduskunnan informoimista.

Kristillisdemokraatit on lähdössä mukaan perussuomalaisten al-Hol-välikysymykseen, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo.

Hän pitää julkisuuteen kantautuneita tietoja Rinteen hallituksen ja ulkoministeri Pekka Haaviston päätöksenteosta Isis-taistelijoiden perheiden kotiuttamisesta Al-Holin leiriltä huolestuttavina.

Syyrian al-Hol leiriin liittyvissä suunnitelmissa on edetty pitkälle ilman selkeää poliittista päätöstä ja eduskunnan informoimista

Räsäsen mukaan näyttää siltä, että Syyrian al-Hol leiriin liittyvissä suunnitelmissa on edetty pitkälle ilman selkeää poliittista päätöstä ja eduskunnan informoimista.

– Eduskunnalle vakuutettiin, että taistelijoiden perheitä ei haeta Suomeen eikä käytetä konsulilainsäädännön evakuointitoimenpiteitä. Nyt kuitenkin on käynyt ilmi, että suunnitelmissa on edetty pitkälle ilman selkeää poliittista päätöstä ja eduskunnan informoimista, Räsänen sanoo.

Myöskään tuore pääministeri Sanna Marin ei hänen mielestään ole kyennyt vastaamaan kysymyksiin ulkoministerin toiminnasta ja ristiriitaisista lausunnoista.

– Vaikka Marinin hallitus on vasta nimitetty, se kantaa kuitenkin poliittisen vastuun Rinteen hallituksen ja ulkoministerin päätöksenteosta tässä kysymyksessä, koska ulkoministerin linjaukset näyttävät nauttivan hallituksen täyttä luottamusta, Räsänen arvioi.

Hän muistuttaa, että suojelupoliisi on varoittanut, että Isis-kalifaattiin lähteneet naiset muodostaisivat turvallisuusuhan Suomeen palattuaan jatkamalla terroristista toimintaansa. Kyseessä on siten kansallisen turvallisuuden kannalta merkittävä linjaus ja asian perusteellinen selvittäminen eduskunnassa on tarpeen.

Kristillisdemokraattien mielestä hallituksen pitääkin nyt tuoda selkeästi ja rehellisesti esille, mitkä sen aikeet ovat leirillä olevien tuomisesta Suomeen.

Ylös