Etelä-Savon Kristillisdemokraatit 50-vuotias – ”Maakunta kutistuu, mutta tavoittelemme kuntavaalivoittoa”

11.12.2019 klo 08:20 Tapahtumat Kristiina Kunnas

– Valmistaudumme jo kuntavaaleihin. Tavoittelemme voittoa, kuten viimeksikin saimme, mutta haasteita on. Väki vähenee koko maakunnassa ja puolueaktiivit ikääntyvät, 50-vuotisjuhlaansa viettävän KD Etelä-Savon puheenjohtaja Jouni Koskela sanoo.

Etelä-Savon Kristillisdemokraatit viettää 50-vuotisjuhlavuottaan.

– Haluan aina muistuttaa siitä, että viime kuntavaaleissa saimme Etelä-Savoon viisi  kristillisdemokraattivaltuutettua lisää, juhlivan piirin puheenjohtaja Jouni Koskela sanoo.

– Samaa tavoittelemme tulevissa vaaleissa, joihin jo suuntaamme!

Koskela on optimisti, mutta myös realisti. Haastetta Etelä-Savossa tuo maakunnan kutistuminen. Joroinen vaihtaa maakuntaa Pohjois-Savoon ja Heinävesi Pohjois-Karjalaan vuoden 2021 alusta.

– Iso haaste meidän laajassa maakunnassamme on sen koko ajan vähenevä väki. Ja myös se, että puolueaktiivit ikääntyvät.

Etelä-Savossakaan ei ole toistaiseksi onnistuttu nuorten hankkimisessa jäseniksi, ehdokkaiksi ja aktiiveiksi parhaalla mahdollisella tavalla.

– Mutta emme lannistu, Koskela lupaa.

Etelä-Savon Kristillisdemokraatit juhlisti puolen vuosisadan taivaltaan Mikkelissä marraskuussa.

– Aikomuksena oli pitää juhla jo keväällä, mutta päätimme silloin panostaa kaikki voimamme eduskunta- ja eurovaaleihin, Koskela kertoo.

Kansanedustajan paikka Kaakkois-Suomen vaalipiirissä oli keväällä hilkulla.

Kansanedustajan paikka Kaakkois-Suomen vaalipiirissä oli hilkulla. Harmittavan läheltä piti se, että Kouvolan Sakari Smeds olisi noussut eduskuntaan.

Koskelan mukaan 50-vuotisjuhlasta tuli lämminhenkinen. Piirin toiminnanjohtaja Olavi Kietäväinen loi historiallisen katsauksen viiteen vuosikymmeneen. Kansanedustajiksi Etelä-Savosta ovat ponnistaneet Olavi Ronkainen Savonlinnasta kolmeksi kaudeksi 1970- ja 1980-luvulla, ja Joroisten Tauno Pehkonen yhdeksi kaudeksi 1990-luvun lopulla.

– Kristillisillä arvoilla on eteläsavolaisten sydämissä edelleen vankka asuinsija. Ajattelen, että olemme vielä eräänlaista raamattuvyöhykettä Suomessa, Koskela pohtii.

– Kristillisdemokraateilla on alueella potentiaalia suurempaankin kannatukseen, Koskela uskoo.

Kuntakohtaiset  kannatusprosentit ovat viime vaaleissa keikkuneet viiden prosentin molemmin puolin, lähennellen paikoin kymmentä prosenttia.

– Pyrkimällä harrastamaan oman paikkakuntamme menestystä olemme saavuttaneet muiden puolueiden edustajien silmissä luotettavan yhteistyökumppanin maineen, vaikka valtakunnan politiikassa arvomme eivät aina kohtaakaan, Koskela toteaa.

Puolueen tervehdyksen 50-vuotisjuhlaan toi hallintopäällikkö Ismo Portin. Hän muistutti, että Etelä-Savo on trendikäs ja kaukaa viisas maakunta.

– Metsää on melkein 90 prosenttia maapinta-alasta, eikä se täällä ole ollut 2000-luvun innovaatio tai eilen keksitty moderni ekoteko, vaan vuosisataista viisautta viljellä ja varjella, Portin kehui.

Portin huomautti puheessaan myös siitä, että tavalliset suomalaiset tarvitsevat puolestapuhujaa.

– Heitä ovat vanhukset, lapsiperheet, hoitajat, yrittäjät ja maanviljelijät. He tarvitsevat puolestapuhujaa, kun yhteiskunnassa vedetään köyttä ahneuden ja inhimillisyyden välillä.

– Kurja sanoa, mutta maalaisjärki kaipaa puolustajaa päättäjien pöydissä.

Maalaisjärki kaipaa puolustajaa päättäjien pöydissä. – hallintopäällikkö Ismo Portin juhlapuheessaan

– Näihin tarpeisiin te voitte vastata, kunnissa, maakunnan tasolla, ja tietysti tulevaisuudessa myös lähettämällä jonkun teistä eduskuntaan puhumaan eteläsavolaisen ihmisen puolesta, Portin kannusti.

Juhlapuhuja myös totesi, että puoluetyö vaatii paljon eikä ole kenenkään yksin tehtävissä. Hän otti vertauksen Suomen jalkapallomaajoukkueesta, joka vihdoin onnistui pääsemään arvokisoihin.

– Kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue vuosikymmenten odotuksen jälkeen raivasi tiensä EM-kisoihin, kysyttiin joukkueen supertähdeltä ja maalintekijäihmeeltä onnistumisen salaisuutta. Tämä vastasi: ’Tässä joukkueessa ei ole tähtiä. Olemme kaikki samalla tasolla, ja tulokset tulevat yhteisen tekemisen kautta. Tällä meidän tavalla, jossa kaikki tekevät yhtä paljon duunia, tulee paras tulos.’

Portin kannusti ottamaan sitkeyden mallin jalkapallomaajoukkueelta.

– Tällaista Huuhkajien päättäväisyyttä, yhteen hiileen puhaltamista ja ihmeiden tekemistä toivon myös tänne Etelä-Savon vaalikentille. Epäilijöitä ja alaspainajia ei kannata kuunnella. Oma kansanedustaja on mahdollista saada. Työtä se vaatii, aivan valtavasti, mutta yhdessä tekemällä se on mahdollista.

– Taitavat tähdet ovat hyviä, mutta se ei vielä riitä, tarvitaan vahva joukkue. Unkari-pelejä on jo pelattu, niitä, joissa jäädään hilkulla voitosta. Mutta jokaisen sellaisen pelin jälkeen on vain yksi vaihtoehto – eteenpäin, entistä kovemmin, kunnes pallo on maalissa.

Mikkelissä pidetty Etelä-Savon piirin 50-vuotisjuhla oli lämminhenkinen. Puheenjohtaja Jouni Koskela etummaisessa pöydässä.

 

Toiminnanjohtaja Olavi Kietäväinen, Puumalan kunnanvaltuutettu, loi katsauksen piirin viiteen vuosikymmeneen. (Kuva Ismo Portin)

 

Olavi Kietäväinen oli kerännyt eri vuosikymmenten pinssejä takkinsa kaulukseen. (Kuva Ismo Portin)

Ylös