State of Europe Forumissa pohdittiin EU:n arvoja – Onko Eurooppa kuilun reunalla?

23.12.2019 klo 07:54 Tapahtumat Merja Eräpolku

State of Europe Forum kokosi Helsinkiin marraskuun lopulla yli sata vaikuttajaa kymmenestä eri maasta keskustelemaan Euroopan historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Tapahtumassa pohdittiin, millaisten arvojen varaan Eurooppaa tulisi rakentaa.

Kaksipäiväisen tapahtuman pääpuhujina olivat Intian merkittävimmäksi kristityksi älyköksi mainittu lakitieteen professori, kirjailija Vishal Mangalwadi, hollantilainen Schuman Centre for European Studies -ajatuspajan perustaja Jeff Fountain sekä ranskalainen Leuvenin yliopiston teologisen tiedekunnan professori Evert Van de Poll.

Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta EU:n kristillisistä juurista sekä kristittyjen vastuusta Euroopan tulevaisuuden muokkaamisessa.

Helsingin Vanhassa kirkossa puhunut Vishal Mangalwadi nosti intialaisesta näkökulmasta käsin esille länsimaisen nyky-intellektualismin heikkoja kohtia.

Jeff Fountain veti paneelikeskustelua seminaarissa lauantaina. Keskustelemassa professori Evert Van de Poll´n ohella kansanedustaja Sari Essayah ja latvialainen Ineta Lansdowne. Kuva: Merja Eräpolku

Lähetyskirkossa pidetyn seminaarin kanavissa käsiteltiin lukuisia aiheita ilmastonmuutoksesta ja ekoahdistuksesta koulutukseen ja maahanmuuttoon sekä yhteiskuntien haavoittuvuuksiin.

Mukana alustamassa olivat ulkomaisten puhujien ohella teologian tohtori Panu Pihkala ja pastori Timo Laaninen sekä paneelikeskusteluissa kansanedustaja Sari Essayah ja filosofian tohtori Eija-Riitta Korhola. Rohkaisevaa näkökulmaa tarjosi säveltäjä Lasse Heikkilän esitelmä taiteen  mahdollisuuksista kansallisen sovinnon luojana.

Tapahtumassa kiinnitettiin huomiota myös 30 vuotta sitten tapahtuneeseen Berliinin muurin murtumiseen ja kommunismin ajan päättymiseen.

Latvialainen Ineta Lansdowne muisteli osallistumistaan lokakuussa 1989 järjestettyyn Baltian ketjuun ja romanialainen Laura Mihaly kuvaili tunnelmia Romaniassa Ceauzescun syrjäyttämisen aikaan. Nämä tapahtumat jouduttivat kommunistivallan murtumista ja Itä-Euroopan vapautumista.

Samoin elokuun 1989 ”yleiseurooppalainen picnic”, josta unkarilainen Peter Danku kertoi tapahtumassa, sekä Puolan solidaarisuusliikkeen nousu ja monet muut rauhanomaiset kansanliikkeet.


State of Europe Forum -tapahtuman järjesti Schuman Centre for European Studies yhteistyössä Ajatushautomo Kompassin kanssa. Vuodesta 2011 tapahtuma on pidetty EU:n puheenjohtajamaan pääkaupungissa toukokuun Eurooppa-päivän lähettyvillä.

Kuitenkin Suomessa asuvat Schuman-keskuksen työntekijät Cedric ja Elina Placentino ehdottivat yhdessä Kompassi ajatushautomon toiminnanjohtajan Tapio Luoma-ahon kanssa foorumin järjestämistä Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana loppuvuonna.

Ylös