– Helsinki on erityisasemassa, mikäli vaarallisia ihmisiä palautetaan Suomeen, kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling arvioi

12.12.2019 klo 17:48 Politiikka Samuli Rissanen

– Helsinki pääkaupunkina on erityisasemassa, jos vaarallisia ihmisiä palautetaan Suomeen. Siksi tarvitsemme tietoa siitä, mitä on tapahtumassa ja mitä ei, kristillisdemokraattien Helsingin kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling kertoo.

21 oppositiopuolueiden helsinkiläistä kaupunginvaltuutettua on lähettänyt sisäministeri Maria Ohisalolle ja apulaispormestari Sanna Vesikansalle tietopyynnön siitä, millä tavalla sisäministeriö ja Helsingin kaupungin sote-virasto ovat varautuneet vastaanottamaan al-Holin leiriltä tulevia.

Valtaosa Al-Holin leiriläisistä palaisi nimenomaan Helsinkiin.

– Jos pieniä lapsia voidaan auttaa vaarantamatta suomalaisten turvallisuutta, näin on meneteltävä. ISIS-mielisten äitien paluuta sen sijaan ei tule edistää, Ebeling varoittaa.

Helsingin kaupunginvaltuutetut kysyvätkin, että millä tavoin kaupunki on varautunut kalifaatista kotiutettavien kansalaisten tuloon.

– Onko sote-toimiala varautunut vastaanottamaan al-Holin leiriltä sekä aikuisia että alaikäisiä henkilöitä? Millaisia täsmällisempiä toimia varautuminen sisältää?

– Miten sisäministeriö ja Helsingin kaupunki pystyvät varmistamaan sen, että kalifaatista palaavista henkilöistä ei aiheudu turvallisuusuhkaa muille helsinkiläisille? Mihin toimiin sisäministeriö ryhtyy sen varmistamiseksi, etteivät kalifaatista palaavat ala värvätä tuttaviaan jihadisteiksi, oppositiopuolueiden kaupunginvaltuutetut peräänkuuluttavat tietopyynnössään.

Kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling on yksi tietopyynnön allekirjoittaneista.

Hän kertoo iloitsevansa oppositiopuolueiden yhteisestä toiminnasta.

– En luota hallitukseen enkä ministeri Haavistoon suomalaisten turvallisuuden takaajina. Kiinnittämällä tiukasti huomiota turvallisuusuhkaan voimme toivottavasti vaikuttaa siihen, ettei hallitus tekisi tässä asiassa kovin vastuuttomia päätöksiä.

Hänen mukaansa Helsinki on aivan erityisasemassa, mikäli vaarallisia ihmisiä palautetaan Suomeen.

– Siksi tarvitsemme tietoa siitä, mitä on tapahtumassa ja mitä ei.

– Jos pieniä lapsia voidaan auttaa vaarantamatta suomalaisten turvallisuutta, näin on meneteltävä. ISIS-mielisten äitien paluuta sen sijaan ei tule edistää, Ebeling varoittaa.

Ylös