– Ruoka-apu ja juutalaisen seurakunnan turvallisuus saavat lisärahaa, kenties pysyvästikin, KD:n Antero Laukkanen iloitsee

13.12.2019 klo 07:47 Politiikka Samuli Rissanen

Valtiovarainvaliokunnan varajäsen Antero Laukkanen iloitsee valiokunnan osoittamista 1,2 miljoonan euron satsauksesta ruoka-apuun ja 300 000 eurosta, joka osoitetaan juutalaisen seurakunnan turvallisuuden vahvistamiseen.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on saanut valmiiksi vuoden 2020 talousarvioesitystä koskevan mietintönsä.

Valtiovarainvaliokunnan varajäsen, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kertoo, että valiokunnan mietinnössään osoittamat lisäresurssit ovat yhteensä 40 miljoonaa euroa.

Sosiaalineuvoksena ja ruoka-aputoiminnan ammattilaisena tunnettu Antero Laukkanen on henkilökohtaisesti erityisen tyytyväinen 1,2 miljoonan euron satsaukseen, joka menee ruoka-apua järjestäville tahoille.

– Näiden lisäysten eteen olen valiokunnassa tehnyt töitä usean kuukauden ajan. Erityiskiitos SDP:n Piia Viitaselle ja Tarja Filatoville sekä kokoomuksen Sari Sarkomaalle.

Lisäksi ruoka-avulle etsitään nyt pysyvää ratkaisua talousarviossa niin, ettei se enää olisi eduskunnassa vuosittain myönnettävien lisäresurssien varassa.

– Näiden lisäysten eteen olen valiokunnassa tehnyt töitä usean kuukauden ajan. Erityiskiitos SDP:n Piia Viitaselle ja Tarja Filatoville sekä kokoomuksen Sari Sarkomaalle.

Laukkanen on joutunut tänä vuonna erikseen eduskunnassa vaatimaan ruoka-aputoimijoille kuuluvien avustusten pikaista maksamista.

Viimekin vuonna eduskunta myönsi 1,2 miljoonaa yhdistyksille. Hakuaika päättyi maaliskuussa, mutta avustuksia ei kuulunut. Niitä on maksettu vasta aivan vuoden lopulla ja ensi vuoden alussa. Monet yhdistykset joutuivat toimimaan koko vuoden vailla rahaa.

Laukkanen on ehdottanut, että ministeriön sisälle tulisi selkeä kiinteä raha, jolla voitaisiin avustaa yhdistyksiä, jotka eivät muuten saa toimintaansa rahaa.

Laukkanen ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru hakevat asiaan ratkaisua yhdessä.

Juutalaisen seurakunnan, jonka yhteydessä toimii myös koulu ja päiväkoti, turvallisuuteen satsataan ensi vuonna 300 000 euron avustuksella. Tällekin tuelle etsitään pysyvämpää muotoa, ja sitä voitaisiin maksaa vuosittain turvallisuustilanteen mukaan.

Helsingin juutalainen seurakunta on ollut antisemitististen hyökkäysten kohteena kuten monet muutkin eurooppalaisten suurkaupunkien synagogat. Useissa muissa maissa synagogien turvallisuuteen myönnetään avustusta valtion budjetista.

Ylös