– Yksikään Pohjoismaista ei ole halunnut kotiuttaa terrorismiin osallistuneita aikuisia, mutta Suomi on tätä valmistellut, Sari Essayah ripitti hallitusta

12.12.2019 klo 16:59 Politiikka Samuli Rissanen

Al-Holin suomalaisten leiriläisten mahdollinen kotiuttaminen ja kohtalo on ollut eduskunnan kyselytunnin keskeisin aihe.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyy, määräsikö hallitus virkamiehen suunnittelemaan ja toteuttamaan al-Holin suomalaisten kotiuttamisen Suomeen.

Al-Holin leiriläisten kohtalo ja hallituksen mahdolliset suunnitelmat heidän kotiuttamisekseen Suomeen on ollut eduskunnan kyselytunnin kuumin keskustelun aihe.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi, määräsikö hallitus virkamiehen suunnittelemaan ja toteuttamaan al-Holin suomalaisten palauttamisen takaisin kotimaahan.

Oletteko antaneet tosiasiassa hiljaisen hyväksynnän sen valmistelulle, että Suomeen tuodaan terrorismiin osallistuneita aikuisia ihimsiä, Essayah penäsi.

Essayah muistutti, että al Holin leirille päätyneet naiset ovat lähteneet vapaaehtoisesti mukaan tukemaan terroristista toimintaa.

– Muut pohjoismaat noudattavat varmasti kansainvälisiä sopimuksia, muun muassa lasten oikeuksien sopimuksia, mutta mikään näistä maista ei ole halunnut lähteä kotiuttamaan terrorismiin osallistuneita aikuisia. Sen sijaan Suomen hallitus on tällaista valmistellut, Essayah sanoi.

Hän kysyi erityisesti pääministeriä sijaistaneelta ministeri Katri Kulmunilta, että määräsikö ulkoministeri virkamiestä toteuttamaan al-Holin leirillä olevien lasten ja heidän äitiensä kotiutuksen ja toteuttamaan operaation virkamiehen omissa nimissä, ilman hallituksen poliittista päätöstä, niin sanotun iltakoulun hiljaisella hyväksynnällä.

– Onko tämä koko hallituksen linja, onko ministeri Kulmuni tietoinen siitä, että ulkoministeriön erityisedustajan nimeäminen on juuri tämä hiljainen hyväksyntä.

–  Vai oletteko antaneet tosiasiassa hiljaisen hyväksynnän sen valmistelulle, että Suomeen tuodaan terrorismiin osallistuneita aikuisia ihmisiä, Essayah penäsi.

Kulmunin mukana hallituksen toimintalinja on ollut se, että erityisedustaja lähetetään selvittämään asiaa.

– Sellaista poliittista päätöstä ei ole, että kaikki ihmiset sieltä tuotaisiin pois, Kulmuni sanoi.

 

Ylös