Hoosianna kajahti Valtiosalissa – eduskunnan joululauluilla pitkä perinne

12.12.2019 klo 11:13 Eduskunta Kristiina Kunnas

Eduskunnassa kaikuivat joululaulut varhain torstaiaamuna. ”Lauletaan niin, että kuuluu Tallinnaan asti”, kehotti eduskunnan vanhimman edelleen toimivan ryhmän Raamatturyhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antero Laukkanen.

Eduskunta-avustaja Jukka Salmi johti Helsingin Pelastusarmeijan soittokuntaa. Valtiosalin akustiikka on juhlavan kaikuisa, ja Hoosianna kajahti ilmoille joululauluista ensimmäisenä.

– Saimme soittokuntaan vahvistukseksi kuusi pelastusarmeijamuusikkoa Englannista, orkesteria johtanut Salmi iloitsi.

Kristillisdemokraattisessa eduskuntaryhmässä työskentelevä Salmi oli myös joululaulutilaisuuden solisti, sillä hän esitti Pekka Simojoen uudeksi klassikoksi nousseen Tulkoon joulu -laulun.

Eduskunnan vanhin edelleen toimiva ryhmä, yli 100-vuotias Raamatturyhmä järjestää joululaulujen aamun joka joulun alla.

Saimme soittokuntaan vahvistukseksi kuusi pelastusarmeijamuusikkoa Englannista

– Vaikka meillä on nyt kiireisin aika, on hyvä muistaa, että elämässä on muutakin kuin työ, Raamatturyhmän puheenjohtaja, Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen muistutti.

Laulua johti eduskunnan 2. varapuhemies Juha Eerola (ps). Jouluevankeliumin luki kansanedustaja Heikki Autto (kok).

Helsingin piispa Teemu Laajasalo toi tervehdyksen.

– Joulun ihme on se, ettei meidän tarvitse vain kurkottaa taivaisiin sen suuntaan, vaan rauha tulee maan päälle. Joulun lahja on taivaallinen rauha sydämissämme, Laajasalo vakuutti.

Yhteislauluina juhlavassa Valtiosalissa olivat Hoosiannan lisäksi Nyt syttyy valot tuhannet, En etsi valtaa loistoa, Jouluyö, juhlayö, Maa on niin kaunis sekä Me käymme joulun viettohon.

Eduskuntatalossa myös tuoksui joululta, sillä kuppilassa oli tarjolla riisipuuroa kanelin kera.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo kehotti ”meitä ammattiuskovaisia” välillä katsomaan peiliin, miten puhumme uskosta. Piispan tervehdys oli kannustava ja valoisa: ”Joulun ihme on se, että taivas tulee maan päälle, rauha tulee sydämiimme.” Taustalla jouluevankeliumin lukenut Heikki Autto, esilaulaja Juha Eerola ja tilaisuuden juontaja Antero Laukkanen. (Kuva Kristiina Kunnas)

Valtiosali

Tämä istuntosalin etuhalli, kuten Eduskuntatalon piirtänyt arkkitehti J.S. Sirén itse kuvasi, ”on oivallisesti käytettävissä edustustarkoituksia, suuria vastaanottoja ym. tilaisuuksia varten, ja galapukujen loistolle ovat salin hillitty väriakordi ja nousevat suhteet tällöin hyvänä taustana”.

Laulut raikuivat ”Tallinnaan saakka”. Laulua johtaa Juha Eerola. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös