Päivi Räsänen muistuttaa hallitusta siitä, että Suomessa on henkilöitä, jotka ovat olleet sodassa, mutta joilla ei ole rintamasotilastunnusta, joka oikeuttaisi rintamalisään

13.12.2019 klo 09:25 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistuttaa hallitusta siitä, että Suomessa on henkilöitä, jotka ovat olleet sodassa, mutta joilla ei ole rintamasotilastunnusta.

– Oikeus hakea rintamasotilastunnuksia on päättynyt, ja meillä on keskuudessamme veteraaneja, jotka eivät aikanaan tiedostaneet tätä tunnuksen tärkeyttä, ja se jäi hakematta, tai hakeminen viivästyi. Nimittäin tunnuksia myöntävä toimikunta on lakkautettu, ja tunnusta ei ollut enää mahdollista saada, Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla.

– Jos sotilaspassin ja kantakortin tiedot täsmäävät, niin henkilölle edelleen voitaisiin, jos haluttaisiin, myöntää rintamapalvelustunnus.

– Jos sotilaspassin ja kantakortin tiedot täsmäävät, niin henkilölle edelleen voitaisiin, jos haluttaisiin, myöntää rintamapalvelustunnus. Aikooko hallitus korjata tämän epäkohdan, Räsänen kysyi.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen mukaan rintamatunnukset on aikanaan myöntänyt hakemuksesta Sotatieteen laitos, ja Sotatieteen laitos on selvittänyt virkansa puolesta linnoittajakortistonsa perusteella hakijan oikeuden tähän rintamatunnukseen.

– Olemme hallitusohjelmassa kirjanneet, että sotiemme veteraanien tuki ja palvelut turvataan, ja tämän kirjauksen perusteella voin edustaja Räsäselle tässä luvata, että me ministeriössä selvitämme tätä asiaa, onko paljon henkilöitä, jotka ovat vailla tätä tunnusta, ja voisimmeko tälle asialle korjauksen tässä tilanteessa tehdä.

Räsänen kysyi myös, milloin veteraanit alkavat saada korkeampaa rintamalisää. Eduskuntaryhmät päättivät korottaa rintamalisää 50 eurosta 125 euroon.

– Milloin voitte luvata sen heille? Ja millä aikataululla myös selvitätte tämän edellisen asian, jota kysyin, koska meillä on todellakin niitä veteraaneja keskuudessamme, joilla ei ole näitä tunnuksia?

Pekosen mukaan hallituksen lyhyt katkos ei vaikuta päätettyyn korotukseen veteraanien osalta, vaan tämä 125 euron korotus tulee voimaan 1.4., kuten aikaisemmin on päätetty.

– Mitä tulee tähän selvitykseen, niin käynnistämme tämän selvityksen ministeriössä mahdollisimman pikaisesti ja tuomme sitten tiedoksi, miten se etenee, hän vastasi.

Ylös