Antero Laukkanen uskoo kristillisten koulujen, päiväkotien ja vanhainkotien tulevan yhä tärkeämmiksi

14.12.2019 klo 10:53 Politiikka Merja Eräpolku

Antero Laukkanen näkee kristillisten koulujen, päiväkotien, myös vanhainkotien merkityksen ja roolin tulevaisuudessa entistä tärkeämpänä.

Kansanedustaja Antero Laukkanen on ollut jo vuosikausia puuhaamassa kotikaupunkinsa Espoon kristilliselle koululle uusia tiloja. Nyt rakennushanke on käynnistymässä 20 vuoden valmistelun jälkeen. Uuden koulun pitäisi valmistua elokuussa 2021.

– Espoon kaupunki myönsi kristillisen koulun tontille 30 vuoden vuokrasopimuksen, joka varmisti koulun rakentamisen alkamisen. Myös sopimus rakennuttajan kanssa on tehty ja rakentaminen alkaa maaliskuussa, hän kertoo KD-Kompassi -haastattelussa.

– Kun kuokka lyödään maahan, menen paikalle katsomaan. Otan oman kahvitermarin ja berliininmunkin tontille ja istun katsomassa kun työt alkaa. Yksi elämän suuri asia on tulossa täyttymykseen, Laukkanen riemuitsee.

Espoon uudesta kristillisestä koulusta tulee peräti 500 oppilaan koulu, jossa on myös 80 oppilaan päiväkoti.

Kristillisessä koulussa kristillisyys on kaikessa läsnä.

Antero Laukkanen tunnetaan kristillisten koulujen vankkana puolesta puhujana. Niiden edistäminen sai hänet alun perin myös lähtemään mukaan politiikkaan.

Hän muistuttaa, etteivät yksityisen koulutuksen järjestäjät ole edelleenkään samalla viivalla muiden kanssa. Niiden tulisi saada julkisten toimijoiden tapaan täysimääräinen kotikuntakorvaus.

Äskettäin hallituksen vastattavaksi jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Laukkanen patistaa toimenpiteisiin, jotta yksityisten koulujen oppilaat olisivat yhdenvertaisessa ja tasa-arvoisessa asemassa kunnallisten koulujen oppilaisiin nähden.

– Tämä tarkoittaa, että jokaisesta oppilaasta pitäisi valtion maksaa samansuuruinen korvaus koulutuksen järjestäjälle, Laukkanen sanoo.

Nykytilanne asettaa oppilaat ja opettajat epätasa-arvoiseen asemaan. Opetusministeri Li Andersson on suhtautunut korjauksen tekemiseen kuitenkin erittäin nihkeästi, vaikka esimerkiksi eduskunnan Sivistysvaliokunta on asiasta kahdesti lausunnossaan huomauttanut, samoin opettajien ammattijärjestö OAJ.

Suomessa on 17 kristillisiä koulua, joilla on virallinen lupa. Lisäksi on reilu parikymmentä koulua, joilla ei vielä virallista opetuksenjärjestämislupaa ole. Näissä oppilaita on yhteensä parisen tuhatta.

Laukkanen kertoo, että koulut toimivat ammattimaisesti ja saavat kiitosta siitä, että niissä opetussuunnitelman perusteet on hyvin tehtyjä.

– Koulut eivät ole tunnustuksellisia, mutta kristillinen elämänkatsomus saa olla kaikessa opetuksessa läsnä läpäisyperiaatteella, Laukkanen kuvaa.

– Usein luokkakoot pienempiä ja opettajalla on parempi mahdollisuus keskittymään paremmin oppilaisiin. Lapsilla on yleensä kristillinen perhetausta.

Laukkanen näkee kristillisten koulujen, päiväkotien, myös vanhainkotien merkityksen ja roolin tulevaisuudessa entistä tärkeämpänä.

– Kun julkinen toimija pyrkii jatkuvasti siirtämään kristillisyyttä pois kaikesta toiminnastaan ja eräänlainen ”anti-kristillisyys” on vahvaa, niin se luo luontaisen tarpeen näille, Laukkanen arvioi.

Antero Laukkanen KD-Kompassi -haastattelussa 14. joulukuuta kello 12.50 Radio Deissä, uusinta maanantaina kello 22.35. Merja Eräpolku haastattelee.

Voit kuunnella haastattelun myös netistä alla olevan linkin kautta:

Ylös