KD toivoi muutosta työllisyys- ja ideologisiin linjauksiin, mutta Marinin hallitus ei muuta ohjelmastaan pilkkuakaan

16.12.2019 klo 14:37 Politiikka Samuli Rissanen

– Marinin hallituspohjan ideologiset linjaukset näkyvät ehdotuksessa translaista, jossa sukupuolen vaihtaminen eriytetään lääketieteellisestä arviosta ja hoidoista henkilön omaan ilmoitukseen ja kokemukseen perustuvaksi, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo.

Oppositio on tänään puinut pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa, joka on pilkulleen sama kuin se, josta edellinen, Antti Rinteen hallitus sopi kesäkuussa.

Kristillisdemokraattien puheenvuoron pitänyt kansanedustaja Päivi Räsänen arvioi, että Rinteen hallituksen ero ja Marinin hallituksen muodostaminen antoivat hallituspuolueille mahdollisuuden tarkistaa hallitusohjelmaa vastaamaan talouden tilaa ja asiantuntijoiden näkemyksiä tarvittavista työllisyystoimista.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

– Marinin hallitus ei muuta pilkkuakaan, millä valitettavasti on vielä kallis hinta, Räsänen sanoi.

Marinin hallituspohjan ideologiset linjaukset näkyvät erityisesti translaissa, jossa sukupuolen vaihtaminen eriytetään lääketieteellisestä arviosta ja hoidoista henkilön omaan ilmoitukseen ja kokemukseen perustuvaksi.

Niinpä ohjelmassa on kristillisdemokraattien mukaan edelleen samat valuviat kuin aiemminkin, eli höttöinen talouspohja, josta puuttuvat konkreettiset työllisyystoimet, joita hidastavat vielä kotitalousvähennyksestä tinkiminen ja polttoaineveron korotukset.

Myöskään jo Rinteen hallituksen lupaama lakiesitys hoitajamitoituksesta ei valmistu tänä vuonna.

Räsänen muistuttaakin, että pelkät pykälät eivät muutu hoitaviksi käsiksi, tarvittaisiin riittävä rahoitus, josta ei ole mitään tietoa.

– On kestämätöntä, että talousvaikeuksissa painivat kunnat irtisanovat tai lomauttavat henkilöstöään samaan aikaan, kun hoitajia tarvittaisiin lisää vanhuspalveluihin. Tämä on hoidettava, muuten luottamus demokratiaan horjuu pahasti, sillä kaikki puolueet ennen vaaleja lupasivat vanhuspalvelut kuntoon, Räsänen muistutti.

Perhepolitiikka on niin ikään retuperällä. Syntyvyyden rajun laskun kääntäminen vaatisi kristillisdemokraattien mukaan pikaisia toimia, ei pelkkiä työryhmiä ja strategioita. Perheitä ei pitäisi holhota valtiovallan määräämillä perhevapaiden kiintiöillä, vaan äideillä ja isillä tulee olla oikeus päättää, miten lastenhoito järjestetään.

Pakkokiintiöt johtaisivat vanhempien työnteon ja hoitovastuun lisäsääntelyyn sekä satojen miljoonien lisäkustannuksiin.

Räsänen arvioi, että Marinin hallituspohjan ideologiset linjaukset näkyvät erityisesti translaissa, jossa sukupuolen vaihtaminen eriytetään lääketieteellisestä arviosta ja hoidoista henkilön omaan ilmoitukseen ja kokemukseen perustuvaksi.

– Tämä ei palvele lapsen etua. On uskaliasta ja myös luonnontieteen näkökulmasta ristiriitaista, jos äitiyden ja isyyden käsitteet irrotetaan biologiasta. Räsänen muistuttaa.

Hänen mukaansa myöskään harhaanjohtavaa argumenttia pakkosterilisaatiosta ei pidä niellä, sillä sitä ei nykyisessä prosessissa ole.

– Lisääntymiskyvyttömyys seuraa siitä, jos lääkehoitojen ja leikkausten avulla kehoa yritetään muuttaa vastakkaisen sukupuolen kaltaiseksi, lääkäri-kansanedustaja Räsänen huomauttaa.

Ylös