Maahanmuuttopaineita Eurooppaan voidaan hillitä tehokkaasti vain toimimalla Euroopan ulkopuolella, uskoo EPP:n Joseph Daul

20.12.2019 klo 14:09 Politiikka Merja Eräpolku

– Euroopan kansanpuolueen puoluekokouksessa Kroatiassa oli havaittavissa voittajatunnelma, sillä monien toimittajien ja politiikan asiantuntijoiden povaamaa murskatappiota EPP:lle ei kevään eurovaaleissa tullutkaan, kertoo Zagrebin tunnelmista KD:n 3. varapuheenjohtaja Sonja Falk.

EPP:n puoluekokouksessa Zagrebissa Suomen Kristillisdemokraatteja edustivat Tiina Tuomela (vas.), Sonja Falk ja Elsi Ranta.

Suomen Kristillisdemokraatteja EPP:n puoluekokouksessa Zagrebissa edustivat Tiina Tuomela (vas.), Sonja Falk ja Elsi Ranta. KD on ollut EPP:n täysjäsen keväästä 2018 alkaen.

Väistyneen EPP-puheenjohtajan Joseph Daulin puheenvuoroista Falk nostaa esille Euroopan asemoinnin maailmanpolitiikassa.
– Hän korosti, että tarvitsemme pääsuunnitelmaa Afrikan tuomien haasteiden ratkaisemiseksi. Maahanmuutto Eurooppaan on vähentynyt 90 prosenttia vuodesta 2015, mutta paine Afrikassa on silti kasvamassa edelleen.

– Daul totesi puheenvuorossaan ”jos emme vie turvallisuutta, tuomme turvattomuutta”.
Tällä hän oletettavasti tarkoitti, että maahanmuuttopaineita Eurooppaan voidaan hillitä tehokkaasti vain toimimalla Euroopan ulkopuolella.

– Toisena globaalina haasteena Daul näki Venäjän ja Kiinan kasvavat imperialistiset pyrkimykset. Hän muistutti, että meidän on suojeltava kansalaisiamme, yrityksiämme ja
arvojamme, Falk kertoo.

Jos emme vie turvallisuutta, tuomme turvattomuutta. – Joseph Daul

Ilmastonmuutoksen torjumiseen tähtäävistä poliittisista linjauksista keskusteleminen ja päättäminen oli EPP:n puoluekokouksen keskeisin poliittinen sisältö.
Euroopan komission tuore puheenjohtaja Ursula von der Leyen linjasi EPP:n ilmastopolitiikkaa puheessaan. Hänen viestinsä tiivistyi lauseeseen:
– Tahdomme vastata ilmaston muutokseen ihmisten ja yritysten kanssa, emme toimimalla heitä ja niitä vastaan.

Puheenvuoroissa tahdottiin erottautua vihreiden ja sosiaalidemokraattien ilmastopoliittisista ratkaisuista, ja etsiä konservatiivista tapaa vastata ilmastonmuutokseen.
– Siinä missä poliittinen vasemmisto kannattaa julkisten kulujen ja verojen nostamista sekä yksilönvapauksien rajoittamista, EPP:n jäsenpuolueiden johtajien puheissa korostui teknologia, innovaatiot, tutkimus ja koulutus, Sonja Falk summaa keskustelua.

Tanskan konservatiivipuolueen puheenjohtaja Sören Pape Poulsen tiivisti vasemmistolaisen ilmastopolitiikan ongelman.
– Sosialistit tahtovat nostaa veroja, leikata kasvua ja rajoittaa yksilönvapauksia. Maailman pelastamisessa on olennaista, minkä arvojen pohjalta ratkaisut tehdään.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui Berliinin muurin kaatumisen juhlapäivän jälkitunnelmissa ja kiitti salissa läsnäolevia ”rohkeita ihmisiä, joiden apu saksalaisille mahdollisti muurin murtumisen 30 vuotta sitten”.

Hän linjasi, että Euroopan puolustusratkaisu on tehtävä rinnakkain Naton kanssa ja korosti, että EPP:n kuuluu johtaa Eurooppaa ja se on mahdollista vain yhdessä.

EPP:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja Manfred Weber, liittokansleri Angela Merkel ja komission uusi puheenjohtaja Ursula Van der Leyen EPP:n kokouksessa Zagrebissa marraskuussa. Kuva: EPP

Ylös