– Miksi hallitus ei tee selkeää päätöstä, että aikuisia jihadisteja ei auteta Suomeen, Sari Essayah ihmettelee

17.12.2019 klo 15:05 Eduskunta Samuli Rissanen

– Hallituksen ja ulkoministeri Haaviston toiminta murentaa vakavalla tavalla kansalaisten kokemaa luottamusta vastata Suomen turvallisuudesta, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi al-Holin suomalaisia koskevassa välikysymyskeskustelussa.

Essayah muistuttaa, että esimerkiksi Suojelupoliisi on varoittanut, että Isis-kalifaattiin lähteneet naiset muodostaisivat uhkan Suomeen palattuaan verkostoillaan ja jatkamalla terroristista toimintaansa.

Essayah kritisoi kovin sanoin hallituksen sopimaa toimintalinjaa, jossa viranomaisten tapauskohtaisella harkinnalla myös isis-naisten hakeminen Suomeen mahdollistetaan.

– Tässäkin tehdyssä päätöksessä mennään virkamiehen selän taakse. Kumpaa kuunnellaan enemmän turvallisuus- vai lastensuojeluasiantuntijoita, jos niiden arviot menevät ristiin? Miksi ei tehdä selkeää päätöstä, että aikuisia jihadisteja ei auteta Suomeen, Essayah ihmettelee.

– Suomen ei olisi pitänyt linjata turvallisuusriskien kannalta yhtään löysemmin.

Hallituksen viestintää Essayah kuvaa sekasortoiseksi. Hallituksen vastuuministerien tarina vaihtui kerta toisensa jälkeen.

Ulkoministeri Haaviston selvitykset niin hallituksen aikeista Isis-perheiden kotiuttamiseksi kuin ulkoministeriön johtamiseen ja henkilöstöasioihin liittyviin epäkohtiin ovat osoittautuneet olevan vakavassa ristiriidassa uutisoitujen tietojen kanssa.

– Tästä johtuen kristillisdemokraatit tekivät ensimmäisenä kirjallisen kysymyksen saadakseen selvää ulkoministerin ja hallituksen toiminnasta, Essayah kuvaa.

Hän muistuttaa, että vielä viime viikon kyselytunnilla valtiovarainministeri Kulmunilla ja ulkoministeri Haavistolla oli tyystin erilaiset näkemykset siitä, mitä valtioneuvoston iltakoulussa oli linjattu niin sanotulla ”hiljaisella hyväksynnällä”.

– Hallituksen iltakoulun hiljaisella hyväksynnällä edettiin toteuttamista vaille olevaan, ylimmän poliisijohdon hyväksymään, KORPI-suunnitelmaan kotouttaa kaikki halukkaat al-Holin leiriltä. Jos asia ei olisi vuotanut, nämä naiset olisi jo hiljaisella hyväksynnällä tuotu Suomeen.

Hän toisti eduskunnassa myös sen, että yksikään muu Pohjoismaa ei ole halunnut kotiuttaa terrorismiin ja sen tukemiseen osallistuneita aikuisia. Orpolapsia ja vanhemman luvalla palautettuja lapsia on sen sijaan autettu.

– Suomen ei olisi pitänyt linjata turvallisuusriskien kannalta yhtään löysemmin. Lisäksi terrorismirikoksia koskeva lainsäädäntö tulee päivittää, jotta erilaiset osallistumismuodot voidaan kriminalisoida, Essayah linjaa.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä peräänkuuluttaa hallitukselta viime viikkojen epäselvyyksien selventämistä sekä avoimuutta ja vastuullista johtajuutta.

– Tästä syystä eduskuntaryhmämme kannattaa Jussi Halla-ahon esittämää epäluottamuslausetta, Essayah ilmoitti.

Ylös